Achter de schermen zijn we druk bezig met onze nieuwe site LINDA.nl. Wil je een voorproefje? Klik dan hier (je kunt altijd terug)

fragment gemist

Boerin Agnes vertelt over financiële problemen bedrijf: 'Het haalt alle plezier uit het leven weg'

Boerin Agnes vertelt over financiële problemen bedrijf: 'Het haalt alle plezier uit het leven weg'

Door de invoering van nieuwe mestregels in 2015 zijn veel agrarische bedrijven hard geraakt. Ook het familiebedrijf van boerin Agnes, bekend van BZV, kampt met grote financiële problemen.

| Jet Canneman

Dit vertelde Agnes gisteravond geëmotioneerd aan Yvon Jaspers, in het nieuwe programma ‘Onze Boerderij’ (KRO-NCRV).

Lees ook
BZV-boerin Agnes vreest faillissement 

Appende koeien

En dat terwijl Agnes en haar man Albert juist een enorm geldbedrag hadden geïnvesteerd in de bouw van een hypermoderne stal voor hun koeien. En met modern bedoelen we ook écht modern: zo zien we bijvoorbeeld hoe Agnes telefonisch een berichtje krijgt dat een bepaalde koe wil worden gemolken. De stal is alleen helemaal ingericht op 180 koeien en volgens de nieuwe regelgeving is dat aantal te hoog. Met minder koeien kan het boerenstel de enorme investering niet terugverdienen.

‘Het sloopt je aan alle kanten’

En dat zorgt voor enorm veel stress bij het jonge gezin. Terwijl Agnes en haar man Albert keihard werken op hun eigen boerderij, werkt Albert óók nog fulltime op andere boerderijen om bij te verdienen. Daarnaast hebben ze ook nog de zorg voor hun twee kleine kinderen. Als ze dit van tevoren had geweten, had ze nooit het bedrijf overgenomen, vertelt Agnes. “Het sloopt je aan alle kanten, geestelijk en lichamelijk. Het haalt alle plezier uit het leven weg.”

Lees ook
BzV: de meubels van Rudie – op een koeienposter na – zijn gestolen

Fase van burn-out al tien keer voorbij

Dat het zwaar zou worden, de jaren na de bedrijfsovername, was geen verrassing. Agnes: “Maar dit is eigenlijk niet te doen. En dan hoor je sommige mensen zeggen dat ze een burn-out hebben. Nou, die fase zijn we al tien keer voorbij.” Ondertussen zijn Agnes en haar man Albert naar andere manieren aan het zoeken om het hoofd boven water te houden. Bijvoorbeeld met het organiseren van kinderfeestjes of het runnen van een kinderdagverblijf op de boerderij. “We zijn echt aan het zoeken naar overlevingskansen”, vertelt Agnes. Als Yvon haar vraagt of ze dat wel wil, wordt het Agnes teveel. “Ons ideaalplaatje moet aangepast worden, maar die knop gaat niet zo makkelijk om.”

‘Diep respect’

Kijkers zijn geraakt door het verhaal van Agnes:

Bekijk het fragment hier vanaf minuut 08:00.

NOG MEER VIDEO’S ZIEN?
Meld je aan bij LINDA.tv voor nog meer video’s & originele LINDA.tv-programma’s.

NIEUWS | TV | FRAGMENT GEMIST

Bron: NPO | Foto: NPO

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer fragment gemist

Lees dit ook even

Please update your browser