fragment gemist

Twee corpsleden én een vermeend slachtoffer slaan terug na uitzending 'Rambam'

Twee corpsleden én een vermeend slachtoffer slaan terug na uitzending 'Rambam'

Gisteren liet ‘Rambam’ undercoverbeelden zien van heftige ontgroeningen bij diverse studentenverenigingen. Maar bij ‘Jinek’ vertelden twee corpsleden én een vermeend slachtoffer een ander verhaal. 

| Belinda Janssen

Volgens de drie vrouwen klopt er niets van de uitzending van Rambam.

Lees ook
‘Rambam’ filmde undercover (heftige) ontgroeningen en dit zeggen de makers daarover

Omstreden ontgroeningen
Het onderwerp kwam gisteren in zo ongeveer alle nieuwsprogramma’s en talkshows voorbij: de omstreden ontgroeningen zoals die al sinds jaar en dag bij de diverse studentencorpsen zouden plaatsvinden. Rambam wilde de zaak onderzoeken, maar kreeg geen toegang tot de disputen. En dus gooide Rambam het over de andere boeg: er werden ingehuurde studenten ingezet om te infiltreren tijdens de ontgroeningsperiode.

Schokkende beelden
Het leverde schokkende beelden en verhalen op. Mensen zouden zijn vernederd, tot eten worden gedwongen, in het gezicht zijn gespuugd, er zouden mensen gewond zijn afgevoerd en van één studente zouden zelfs haar medicijnen zijn afgenomen. Uitwassen die volgens het programma niet op zichzelf staan. Mede om die reden is recent een nieuwe, aangescherpte gedragscode ingevoerd, waarbij incidenten gemeld moeten worden bij de universiteit. Bovendien zijn de subsidies aan de verenigingen stop gezet naar aanleiding van de beelden van Rambam.

Lees ook
Wát zeg je? Sander Schimmelpenninck onder vuur na onhandige uitspraak in ‘DWDD’

Het corps slaat terug bij Jinek
Na de uitzending van Rambam had Eva Jinek drie opvallende gasten in haar studio. Twee praeses van de UVSV én een vermeend slachtoffer reageerden op de beelden. Volgens de drie vrouwen hebben de incidenten zoals Rambam die presenteerde (de makers waren zelf niet aanwezig in de studio) helemaal nooit plaatsgevonden.

Zou men het durven vertellen?
De ontgroende Bente Naber, die afhankelijk is van haar astmamedicijnen, beweert dat de makers haar woorden in de mond hebben gelegd. Eva: “Maar zou je het durven vertellen als dat niet zo was?” Volgens Bente was dat geen probleem. Praeses Alexandra Kist gaf wél toe dat bepaalde zaken niet bij de universiteit zijn gemeld, zoals de gedragscode voorschrijft.

Veel discussies bij de kijkers
Op Twitter werd flink gediscussieerd over de uitzendingen. Zijn ontgroeningen vernederend en mensonterend of horen deze introductierituelen er gewoon bij? Daar bleken de meningen flink over te verschillen.

https://twitter.com/papakoen/status/951617789223211008

De makers van Rambam hebben inmiddels gereageerd op de uitzending van Jinek:

Zie hier een fragment uit de aflevering van Rambam.

De hele aflevering van Rambam bekijk je hier. Het fragment begint op 12.15 minuten. De hele aflevering van Jinek is hier te zien. Het gesprek over de ontgroeningen begint op 04.59 minuten.

Nog meer video’s zien?
Meld je aan bij LINDA.tv voor nog meer video’s en originele LINDA.tv-programma’s.

VIDEO'S | NIEUWS | TV | FRAGMENT GEMIST

Bron: NPO | Foto: Screenshot Jinek

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer fragment gemist

Meest gelezen

Lees dit ook even

Please update your browser