Achter de schermen zijn we druk bezig met onze nieuwe site LINDA.nl. Wil je een voorproefje? Klik dan hier (je kunt altijd terug)

fragment gemist

Dit model kreeg bizarre bedreigingen nadat ze met behaarde benen poseerde voor Adidas

Dit model kreeg bizarre bedreigingen nadat ze met behaarde benen poseerde voor Adidas

Dat we sterke opvattingen hebben over hoe mannen en vrouwen zich moeten gedragen en hoe lastig veel mensen het vinden als daarvan wordt afgeweken, bleek gisteren in het programma ‘Me Jane you Tarzan?’ (KRO-NCRV).

| Jet Canneman

De makers onderzochten de stelling: mannen moeten stoer zijn, vrouwen vooral mooi.

Stereotype schoonheidsideaal

En daarvoor toog presentator Ersin Kiris naar Zweden, waar hij het model Arvida Byström ontmoet. Want hoewel uit onderzoek blijkt dat bijna de helft van de mensen zich niet aangesproken voelt tot reclames met het stereotype schoonheidsideaal, ondervond zij aan den lijve hoe heftig de reacties zijn als je als model een minder gepolijst beeld van jezelf laat zien.

Cellulitis en lichaamshaar

Voor een campagne voor Adidas ging zij op de foto met ongeschoren benen en dat lokte woedende reacties uit. Ook op Instagram laat zij haar lichaam zien volgens de rauwe werkelijkheid, dus mét cellulitis en lichaamshaar, maar hier krijgt zij ook heftige reacties op, van zowel mannen als vrouwen.

‘Gender is een spectrum’

Blijkbaar is de overtuiging dat je als vrouw moet voldoen aan bepaalde schoonheidsidealen een hardnekkige. Volgens Arvida klampen mensen zich ook vast aan het idee dat je mannen en vrouwen hebt en daartussenin niks. “Er zijn allemaal afspraken om die geslachten uit elkaar te houden. Maar zo werkt gender niet, het is een spectrum.”

Lees ook
‘Zoon’ Mika wordt genderneutraal opgevoed: ‘Penis bepaalt niet je gedrag’

Een stuk vlees

Arvida maakte ook een boekje met foto’s die van Instagram zijn verwijderd, omdat er bijvoorbeeld een harige vrouwelijke buik op te zien is. Iets wat Arvida erg frustreert: “Hun richtlijnen zijn gebaseerd op het ideaalbeeld van een gladgeschoren vrouw.” Toch blijft Arvida zelf haar lichaam op Instagram showen. “Dit is het lichaam waar ik elke dag in leef. En dat is vaak ook absoluut niet sexy, want zo zijn lichamen nou eenmaal. Een lichaam is eigenlijk gewoon een stuk vlees dat je behuizing vormt.”

Bekijk het fragment hier vanaf minuut 15:15.

NIEUWS | TV | FRAGMENT GEMIST

Bron: NPO | Foto: NPO

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer fragment gemist

Lees dit ook even

Please update your browser