Achter de schermen zijn we druk bezig met onze nieuwe site LINDA.nl. Wil je een voorproefje? Klik dan hier (je kunt altijd terug)

fragment gemist

Schrijfster Marith Iedema pleit voor (s)experimenteren: 'Monogamie is achterhaald en onhaalbaar'

Schrijfster Marith Iedema pleit voor (s)experimenteren: 'Monogamie is achterhaald en onhaalbaar'

Monogamie is voor lang niet iedereen haalbaar, stelt schrijfster en journaliste Marith Iedema in haar boek (S)experimenteren. Samen met collega-powervrouwen Heleen van Royen en Milou Deelen was ze in ‘Pauw’ te gast.

| Belinda Janssen

Het gesprek zorgde voor hilariteit, maar had wel degelijk een serieuze boodschap.

‘Opstandige vrouwen’ in ‘Pauw’

Tijdens De Maand van de Geschiedenis staat dit jaar het thema Opstand centraal, met als subthema Opstandige Vrouwen. Gisteren in Pauw waren Marith Iedema (29), Heleen van Royen (53) en Milou Deelen (22) te gast, alledrie op hun manier vrouwen die tegen de stroom ingaan. Van Royen vanwege onder meer haar Sexdagboek, Deelen vanwege haar acties tegen slutshaming en Iedema was er om over haar boek, (S)experimenteren te praten.

Lees ook
Heleen van Royen presenteert ‘Sexdagboek’ en doet intieme onthulling tijdens persmoment

‘Monogamie achterhaald en onhaalbaar’

Daarin stelt ze onder meer dat monogamie – voor de meeste mensen – een achterhaald en daardoor onhaalbaar begrip is, en pleit ze ervoor dat vrouwen, net als mannen, hun seksuele behoeftes najagen. ChristenUnie-politicus Gert-Jan Segers stelde op zijn beurt dat monogamie voor hem prima werkt. Heleen van Royen kreeg de lachers op haar hand toen ze refereerde aan de vermeende uitspraak dat Jeroen Pauw met meer dan tweehonderd vrouwen het bed gedeeld zou hebben. De tafelheer mompelde met rode koontjes dat ‘hij dat niet zo had gezegd’.

‘Als man ben je stoer, als vrouw een hoer’

Moraal van het verhaal: als man ben je stoer, als vrouw ben je een hoer. Dat beaamde activiste Milou Deelen, die op internet het afgelopen jaar behoorlijk door het slijk werd gehaald. Daar ageerde ze tegen met spraakmakende en confronterende video’s, pamfletten en andere acties. Zo stuurde ze al haar ex-bedpartners een Tikkie om op die manier de kosten voor anticonceptie te delen, volgens Milou een gedeelde verantwoordelijkheid. Kleine moeite, groot effect.

Serie over sex op LINDA.tv

Marith is binnenkort op LINDA.tv te zien met haar eigen serie (On)gewone sex, die gaat over sex, liefde, relaties, monogamie en aanverwante zaken. Ze duikt daarin in verschillende subculturen, zoals BDSM, de wereld van strenggelovigen en de wereld van hiphop.

Bekijk het fragment hier:

De hele aflevering van Pauw bekijk je hier

Lees ook
Niets geleerd: Milou stond op tegen slutshaming en wordt nog steeds uitgescholden

Nog meer video’s zien?
Meld je aan bij LINDA.tv voor nog meer video’s & originele LINDA.tv-programma’s.

VIDEO'S | NIEUWS | TV | FRAGMENT GEMIST

Bron: NPO | Foto: Screenshot Pauw

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer fragment gemist

Lees dit ook even

Please update your browser