Achter de schermen zijn we druk bezig met onze nieuwe site LINDA.nl. Wil je een voorproefje? Klik dan hier (je kunt altijd terug)

fragment gemist

Marc verloor zijn benen door schot collegamilitair Luuk: 'Ik heb het hem nooit kwalijk genomen'

Marc verloor zijn benen door schot collegamilitair Luuk: 'Ik heb het hem nooit kwalijk genomen'

Marc van de Kuilen werd tijdens een vredesmissie in Afghanistan geraakt door friendly fire. Zijn collega Luuk Veltink maakte een misser met dramatische gevolgen voor Marc.

| Belinda Janssen

Marc (31, links op de foto hierboven) verloor zijn benen, maar hij neemt Luuk niets kwalijk. Sterker nog, ze doen binnenkort samen mee aan de Invictus Games, een sportevenement voor oorlogsveteranen, zo vertellen ze in RTL Late Night.

Aanval in het donker in Afghanistan

Marc kan zich het verschrikkelijke moment nog goed herinneren, nu tien jaar geleden. Hij had net een dutje gedaan toen hij het dak opklom, ergens in Uruzgan, omdat een aanval werd verwacht. Het was koud en donker. Voordat hij er erg in had zag hij een kogel voorbij suizen en hij viel op de grond. Marc: “Ik zag mijn eigen voetzolen. Toen ben ik in paniek geraakt.”

Lees ook
Rolstoeler (36) finisht als eerste tijdens Nijmeegse Vierdaagse

Onherstelbare schade

Marc verloor zoveel bloed dat hij buiten bewustzijn raakte en zijn benen moesten worden geamputeerd. Na onderzoek bleek dat de kogel afkomstig was van Luuk, een collega-militair. Hij had geen idee dat hij Marc geraakt had. Luuk: “Naar mijn weten heb ik op de vijand geschoten en niet op Marc. Je gaat daarheen met de bedoeling om goede dingen te doen.”

Samen naar de Invictus Games

Uit schaamte en schuldgevoel praatte Luuk jarenlang niet over het voorval. Marc heeft een boek over zijn verhaal geschreven, Lucky Shot, en dat is voor Luuk het moment om ook zíjn trauma te verwerken. Marc heeft het Luuk nooit kwalijk genomen wat er is gebeurd. “Ik had in zijn positie exact hetzelfde gedaan.” Voor Luuk is het moeilijker om zichzelf te vergeven. Nu willen de mannen samen meedoen aan de Invictus Games om alles achter zich te laten. Marc: “Ik ben nu aan het einde van mijn verwerking. Ik kan jongens steunen die deze stap nog moeten maken.”

Bekijk het fragment hier:

De hele aflevering van RTL Late Night bekijk je hier

Lees ook
Leger krijgt brief van zoontje (8) omgekomen militair

Nog meer video’s zien?
Meld je aan bij LINDA.tv voor nog meer video’s & originele LINDA.tv-programma’s.

VIDEO'S | NIEUWS | TV | FRAGMENT GEMIST

Bron: RTLXL | Foto: Screenshot RTL Late Night

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer fragment gemist

Lees dit ook even

Please update your browser