Achter de schermen zijn we druk bezig met onze nieuwe site LINDA.nl. Wil je een voorproefje? Klik dan hier (je kunt altijd terug)

fragment gemist

Chris heeft het visgeur syndroom: 'Ik werd in de trein met parfum bespoten'

Chris heeft een zeldzame stofwisselingsziekte, waardoor ze vaak erg onaangenaam ruikt. In ‘Focus’ (NTR) vertelt ze dat deze aandoening een enorme impact op haar leven heeft.

| Jet Canneman

Chris vertelt ook dat sommige lotgenoten zich zelfs van het leven beroven door de aandoening.

Eenzame zoektocht

De geur komt uit Chris’ zweet, adem of urine. “Eigenlijk uit alle lichaamssappen. Het zijn meestal heel vieze geuren. Mest is het allerergst. Maar ook sigarettengeur, afvalbak of een poepgeur. Het is niet prettig.” Pas na een zoektocht van twaalf jaar ontdekte Chris dat ze lijdt aan de zeldzame stofwisselingsziekte Trimethylaminuria, oftwel het visgeur syndroom, die haar de heftige lichaamsgeur geeft. “Ik voelde me zo eenzaam en alleen tijdens die zoektocht, wie wil er nou bij mij zijn als ik zo stink? Maar de diagnose gaf wel rust.”

Bang om van vlucht te worden gehaald

Niet alleen ruikt Chris zichzelf, haar omgeving merkt het natuurlijk ook op. En die aarzelt vaak niet om dit haar te vertellen, wat pijnlijke situaties oplevert. Zo vertelt Chris een keer met parfum bespoten te zijn in de trein. Ook kreeg ze in de trein en in het vliegtuig te horen dat ze erg stonk. “Er is altijd die angst dat ik van een vlucht word gehaald omdat ik te erg stink.”

Psychische druk

Chris doet er alles aan om haar lichaamsgeur zoveel mogelijk te beperken. “Op slechte dagen douche ik zo’n drie keer per dag. Kleding trek ik nooit een tweede keer aan en ik let op m’n dieet.” De constante druk om schoon te blijven, trekt een zware wissel op mensen met het syndroom, vertelt Chris. “Ik ken veel lotgenoten die moeilijk uit de isolatie kunnen komen. Drie mensen die ik ken, hebben zich daarom dit jaar van het leven beroofd.”

Lees ook
Moeder deelt (superschattige) video van baby met zeldzame haaraandoening

De hele aflevering van Focus kijk je hier terug.

Heb je last van suïcidale gedachten? Praat er dan over. Bel naar 0900-0113 of kijk op www.113.nl.

Nog meer video’s zien?
Meld je aan bij LINDA.tv voor nog meer video’s & originele LINDA.tv-programma’s.

VIDEO'S | NIEUWS | TV | FRAGMENT GEMIST | LEKKER KIJKEN

Bron: NPO | Foto: NPO

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer fragment gemist

Lees dit ook even

Please update your browser