Achter de schermen zijn we druk bezig met onze nieuwe site LINDA.nl. Wil je een voorproefje? Klik dan hier (je kunt altijd terug)

fragment gemist

Klas in 'De Reünie' spreekt voor het eerst in 42 jaar over traumatische brand

Klas in 'De Reünie' spreekt voor het eerst in 42 jaar over traumatische brand

Wat doet het met je als je jarenlang zwijgt over de meest traumatische ervaring uit je leven? Voorbeelden genoeg gisteravond in een bijzondere uitzending van ‘De Reünie’ (kro-ncrv).

| Boris Lemereis

Patrick Lodiers ontving een klas die in 1974 een brand op school meemaakte waarbij 23 jongens overleden.

Lees ook
Schilder en loodgieter redden vrouw uit branden huis in Leiden

Ontsnapt 
Het was een heftige brand op een slaapzaal van het internaat waar de jongens verbleven. Alle veertien mannen die in het programma te gast zijn, ontsnapten aan die brand. En allemaal kwamen ze de jaren daarna in een situatie waarin niet gesproken mocht worden over de gebeurtenissen. Na 42 jaar praten ze er eindelijk samen over.

Verwondingen
Met twee van de mannen keert Patrick Lodiers terug naar het oude schoolgebouw, dat op dat moment afgebroken wordt. Een van de mannen is André (foto). Hij liep bij de brand verwondingen in zijn gezicht op die nog steeds goed zichtbaar zijn.

‘Ik zie het nog voor me’
Het raakt de mannen zichtbaar om weer op de plek van de brand te zijn. Hier gebeurde het. André: “Elf van mijn directe klasgenoten overleden hier in de brand. Ik zie de beelden nog heel duidelijk voor me.”

Betraande ogen
Ook de blikken van de mannen die het filmpje waarin de mannen terugkeren bekijken, zijn veelzeggend. Ze kijken met betraande ogen toe. Een van hen: “We hebben het allemaal zo lang weggedrukt. Hier mocht niet over gesproken worden.” Ze snappen zelf ook nog steeds niet waarom. “Het was blijkbaar ‘niet gebeurd’.”

Geen woord
Ook onderling werd het voorval niet besproken. “We keken elkaar elke dag in de ogen, maar er werd over de brand met geen woord gerept.” Zelfs toen de zwaargewonde André na negen maanden in de klas terugkwam, zweeg iedereen. Het is ook een van de redenen dat ze deelnemen aan De Reünie, zeggen de oud-klasgenoten. Er eindelijk eens met z’n allen over kunnen en mogen praten.

Twitter
Een indrukwekkende aflevering, vonden ook de mensen op Twitter.

https://twitter.com/InaStrating/status/797898034482855936

Bekijk de hele aflevering van De Reünie hier terug. Het fragment waarin André en zijn klasgenoot terugkeren naar de school begint op minuut 11:43.

Nog meer video’s zien?
Meld je aan bij LINDA.tv voor nog meer video’s & originele LINDA.tv-programma’s.

NIEUWS | TV | FRAGMENT GEMIST

Bron: NPO | Foto: Still De Reünie

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer fragment gemist

Lees dit ook even

Please update your browser