Achter de schermen zijn we druk bezig met onze nieuwe site LINDA.nl. Wil je een voorproefje? Klik dan hier (je kunt altijd terug)

fragment gemist

Een kind krijgen op je vijftigste: is dat egoïstisch of moet 't kunnen?

Een kind krijgen op je vijftigste: is dat egoïstisch of moet 't kunnen?

Steeds meer Nederlandse vrouwen worden zwanger na hun veertigste. ‘EenVandaag’ (AVROTROS) zocht uit waarom vrouwen langer wachten met kinderen en hoe daarover gedacht wordt in ons land.

| Kirsten Zijderveld

Wat blijkt? Veel mensen vinden dat helemaal niet zo’n goede ontwikkeling.

Lees ook
Jonge stellen beginnen later aan kinderen uit angst voor relatiedip

Meer 50-plussers

Tegenwoordig wordt één op de 36 kinderen in ons land geboren via ivf. In vijftien jaar tijd is de groep vrouwen die tussen de veertig en 45 jaar zijn als ze bevallen, gegroeid met 49 procent. De groep vrouwen van 45 tot vijftig jaar is gestegen met 84 procent en 50-plussers spannen de kroon: die groep is gegroeid met maar liefst 375 procent.

Uitstel vanwege carrière

EenVandaag bracht een bezoek aan het OLVG ziekenhuis in Amsterdam en sprak met gynaecoloog Mariëlle van Pampus. “De oudste vrouw die hier is geweest is 54 jaar. Vrouwen hebben hun zwangerschap uitgesteld vanwege hun carrière of omdat ze nog niet de juiste partner hebben gevonden. Veel mensen die hier komen hebben een niet zo sterk sociaal netwerk en zijn vrij eenzaam.”

Lees ook
‘Vrouwen die op latere leeftijd zwanger worden, leven langer’

Vruchtbaar

Uit eigen onderzoek van EenVandaag onder 19.000 mensen blijkt dat veel mensen in Nederland het eigenlijk helemaal niet zo’n goede ontwikkeling vinden. De officiële grens voor ivf ligt bij vijftig jaar, maar 42 procent van de ondervraagden vindt dat die grens bij veertig jaar zou moeten liggen. Ook vinden heel veel mensen (80 procent) dat je kinderen moet krijgen in de periode dat je ook vruchtbaar zou zijn.

Minder groot leeftijdsverschil

Dan is je lichaam het meest geschikt, is het leeftijdsverschil minder groot en zijn er minder risico’s voor moeder en kind, vinden ze. 78 procent van de ondervraagden denkt zelfs dat het hebben van ouders die vijftig jaar of ouder zijn, niet goed is voor het kind.

Ware nog niet gevonden

Filmmaker Marieke Schellart kreeg een kind toen ze 44 jaar was. Zij had acht jaar daarvoor haar eitjes laten invriezen, omdat ze de ware nog niet gevonden had. “Ben je als 44-jarige geen goede moeder of vader? Ik vraag me af waar die gedachte op gebaseerd is. Het is allemaal echt niet zo zwart wit. Het gaat om zó’n belangrijke, diepe wens die mensen hebben.”

Bekijk de hele aflevering van EenVandaag hier. Het fragment begint op minuut 07:18.

Nog meer video’s zien?
Meld je aan bij LINDA.tv voor nog meer video’s & originele LINDA.tv-programma’s.

NIEUWS | KINDEREN | TV | FRAGMENT GEMIST | MEEPRATEN

Bron: AVROTROS | Foto: Screenshot EenVandaag

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer fragment gemist

Lees dit ook even

Please update your browser