Achter de schermen zijn we druk bezig met onze nieuwe site LINDA.nl. Wil je een voorproefje? Klik dan hier (je kunt altijd terug)

fragment gemist

Kijkers reageren geshockeerd op intieme massages en overvloed aan placenta's in 'Lauren! Bevalt'

Kijkers reageren geshockeerd op intieme massages en overvloed aan placenta's in 'Lauren! Bevalt'

Nog een paar weken en Lauren Verster wordt moeder van haar eerste kind. Om er helemaal klaar voor te zijn duikt Lauren in de wondere wereld van bijzondere rituelen, cursussen en andere gebruiken rondom de geboorte.

| Jet Canneman

In Lauren! Bevalt (AVROTROS) zien we zo heel wat opmerkelijke – en soms redelijk onsmakelijke – beelden langskomen.

Lees ook
Dat wordt beschuit met roze muisjes: Lauren Verster is zwanger van een dochter

Soepele flamoes, makkelijke bevalling?
Zo gaat Lauren langs bij verloskundige Daphne Bergkotte. Daphne geeft zwangere vrouwen massages aan de binnenkant van hun vagina, waardoor het bindweefsel soepel wordt. Dit kan weer helpen bij de bevalling, omdat de baby dan makkelijker geboren wordt. Alles voor een makkelijke bevalling, moet de hoogzwangere Lauren hebben gedacht, dus ze gaat langs bij Daphne voor zo’n inwendige massage.

Onverwacht bijeffect
Enigszins ongemakkelijk vindt Lauren het wel en het duurt dan ook even voordat ze zich aan de massage kan overgeven. Deze heeft vervolgens een onverwacht effect op Lauren. “Ik durf het bijna niet hardop te zeggen, maar in mijn hoofd komen opeens alle mannen op waarmee ik een relatie heb gehad.” Volgens verloskundige Daphne is dit heel normaal. “Ik zit nu bij de ingang en dat gaat vaak over mannen die je hebt toegelaten, op emotioneel vlak, maar ook op fysiek, dus seksueel, vlak.”

Placentasmoothie
Maar dat was nog niet alles. We zagen ook heel wat placenta’s langskomen gisteravond. Chantal Homburg is ‘placentaspecialist’ en bewerkt de moederkoek, zodat de kersverse moeder ze in pilvorm kan opeten. Een redelijk bloederig werkje en hoewel de placenta niet stinkt – “Als -ie goed vers is ruikt -ie naar niks” – staat Lauren toch bijna te kokhalzen in de keuken van Chantal. Vrolijk vertelt de placentaspecialist dat je de placenta ook rauw kan eten of een stukje in je smoothie kan verwerken. Hoe je de moederkoek ook tot je neemt, je kan er heel veel energie van krijgen: “Al is het wetenschappelijk moeilijk te bewijzen.”

Lees ook
Lauren Verster bekent: ‘Het was superverdrietig, maar dit is wat het is’

Op een roze wolk met je baby èn placenta
Naast dat je zelf de placenta kan opeten, kan je ‘m ook gewoon aan je pasgeboren baby vast laten zitten, zo leerden we gisteravond. Verloskundige Nienke is zelf ook zwanger en gaat voor de ‘lotusbevalling’, waarbij de navelstreng na de geboorte niet wordt doorgeknipt, maar verbonden blijft aan het kind tot hij er vanzelf afvalt. Mét placenta er nog aan dus. Dit zou de baby een energetisch goede start kunnen geven, zo hoopt Nienke. Trots laat ze zien hoe ze een speciaal mandje klaar heeft staan, waar ze de placenta straks in zal bewaren. “Uit respect voor de baby laat ik de eenheid – baby, vliezen, placenta – intact.”

‘Op het netvlies gebrand’
Kijkers zaten lichtelijk geshockeerd op de bank de inwendige massages en bloederige placenta’s te aanschouwen:

Kijk de hele aflevering van Lauren! Bevalt hier terug. Het fragment met de massage begint op minuut 14:38.
Ook nog benieuwd naar de placenta die tot pillen wordt verwerkt en de placenta die nog dagen aan de baby blijft vastzitten? Die beginnen op respectievelijk op minuut 22:00 en minuut 39:02.

MEER LAUREN? BEKIJK HIER HAAR 25 FAVORIETEN

NOG MEER VIDEO’S ZIEN?
Meld je aan bij LINDA.tv voor nog meer video’s & originele LINDA.tv-programma’s.

VIDEO'S | NIEUWS | TV | BEKEND | FRAGMENT GEMIST

Bron: NPO | Foto: NPO

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer fragment gemist

Lees dit ook even

Please update your browser