Achter de schermen zijn we druk bezig met onze nieuwe site LINDA.nl. Wil je een voorproefje? Klik dan hier (je kunt altijd terug)

fragment gemist

Kijkers onder de indruk van documentaire over Alicia (13) die geen pleeggezin vindt

De documentaire ‘Alicia’ (VPRO) werd gisteravond uitgezonden. Kijkers zagen een jong meisje dat opgroeit in kindertehuizen, maar wanhopig naar een (pleeg)gezin verlangt.

| Jet Canneman

Hoewel hulpverleners alle zorg bieden die ze kunnen bieden, vertoont Alicia steeds meer probleemgedrag.

Lees ook
Hartverscheurend: Alicia (13) wacht al tien jaar op plekje in pleeggezin

Hartverscheurende taferelen
Alicia moet steeds weer naar een andere instelling verhuizen, omdat ze steeds meer begeleiding nodig heeft. En dat terwijl ze niets liever wil dan een plekje in een pleeggezin, of het allerliefst: weer bij haar moeder wonen. Hoewel Alicia’s moeder haar wel af en toe komt opzoeken, is dat laatste geen optie. En als andere kinderen voor een paar dagen bij hun ouders mogen logeren, moet Alicia in het tehuis blijven, wat hartverscheurende taferelen oplevert.

Medicatie en weer een nieuw tehuis
Door de jaren heen zien we Alicia’s problematiek steeds heftiger worden. Ze krijgt medicatie en verhuist steeds weer naar een ander tehuis, met nieuwe begeleiders aan wie ze zich moet hechten. Intussen blijft ze hopen op een plekje in een gezin, zoals al die andere kinderen die wèl na verloop van tijd het tehuis verlaten.

Lees ook
Al zeventien pleegkinderen kregen liefdevol thuis bij deze twee mannen

Door merg en been
Uiteindelijk komt Alicia op een gesloten afdeling terecht, nadat ze in het vorige tehuis steeds wegliep en zich agressief gedroeg naar hulpverleners. Als ze hier met de begeleiders een nieuw behandelplan bespreekt, gaat het mis. Alicia hoort dat ze definitief niet bij haar moeder kan wonen, hoewel haar moeder dat wel had toegezegd. De intense wanhoop en verdriet die hierop volgen – “Ik pak een mes en steek ‘m door m’n hoofd” – gaan door merg en been.

‘Mijn hart breekt’
Kijkers zijn onder de indruk van het verhaal van Alicia. ‘Mijn hart breekt’, schrijft iemand. ‘Ongelooflijke bewondering voor de hulpverleners’, schrijft een ander.

Bekijk de documentaire Alicia hier terug. Het fragment begint op 1:08:37.

NOG MEER VIDEO’S ZIEN?
Meld je aan bij LINDA.tv voor nog meer video’s & originele LINDA.tv-programma’s.

Kun je de video boven in dit bericht niet zien? Klik dan hier.

NIEUWS | TV | FRAGMENT GEMIST

Bron: NPO | Foto: Still NPO

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer fragment gemist

Lees dit ook even

Please update your browser