Achter de schermen zijn we druk bezig met onze nieuwe site LINDA.nl. Wil je een voorproefje? Klik dan hier (je kunt altijd terug)

fragment gemist

Kijkers 'DWDD' ontroerd: stervend meisje vroeg of vriendin haar plek mocht innemen

Kijkers 'DWDD' ontroerd: stervend meisje vroeg of vriendin haar plek mocht innemen

Een bijzonder verhaal van de inmiddels overleden Maartje van Winkel en haar beste vriendin Derakshan Beekzada ontroerde vanavond veel kijkers van ‘De Wereld Draait Door’.

| Elisa Heisen

Als Derakshan in 2004 het land uitgezet dreigt te worden, schrijft de stervende Maartje een brief aan minister Rita Verdonk om dat te voorkomen.

‘De Wereld Draait Door’

Maartje, toen 14 jaar, schrijft de brief vlak nadat ze heeft gehoord dat ze opnieuw kanker heeft. Maartje weet dat ze niet lang meer heeft en dus komt er een plekje vrij voor haar Afghaanse vriendinnetje Derakshan, vindt Maartje. Derakshan (inmiddels 29) en Judith Koorn, de moeder van Maartje, waren vanavond te gast in De Wereld Draait Door. Over hun bijzondere verhaal maakte de Volkskrant een documentaire.

Minister

Het Jeugdjournaal ging veertien jaar geleden bij de meiden langs. “Derakshan zou mijn plaats kunnen innemen als ik er niet meer ben”, vertelt Maartje aan hen. “Ze zou mijn zus kunnen steunen en mijn ouders. En ik wilde altijd arts worden dus dan kan ze in mijn plaats arts worden.” Derakshan vertelt in DWDD dat ze de droom van haar vriendin heeft waargemaakt: ze is arts geworden. Zo heeft ze onder meer in het Antoni van Leeuwenhoekziekenhuis (AVL) gewerkt, waar ze kankerpatiënten begeleidde. “Maartje heeft eigenlijk mijn leven voor een deel vormgegeven. Ik ben blij dat het gelukt is om haar droom waar te maken.”

Lees ook
André van Duin bezorgt kijkers kippenvel door voorlezen boek Martine Bijl in ‘DWDD”

Geen afscheid genomen

In 2005 overleed Maartje. Derakshan vertelt dat ze op het einde een laatste gesprek met haar heeft gehad. “Ik ben nog bij haar geweest. De bedoeling was om afscheid te nemen, maar dat hebben we nooit gedaan. Dat heb ik ook niet gewild, zij volgens mij ook niet.” In 2008 hoorde Derakshan dat zij en haar familie in Nederland mochten blijven. “Ik kan niet zeggen: hierdoor is het gebeurd. Maar het heeft effect gehad”, legt Derakshan uit. “De brief van Maartje en wat Maartje heeft gedaan, heeft effect gehad. Op z’n eigen manier.”

Mooie reacties op Twitter

Op Twitter reageren mensen emotioneel op het aangrijpende verhaal.

Kijk hier het fragment uit De Wereld Draait Door terug. Het verhaal van Derakshan en Maartje begint op 03:17 min.

De documentaire van de Volkskrant bekijk je hier.

VIDEO'S | NIEUWS | TV | FRAGMENT GEMIST | LEKKER KIJKEN

Bron: De Wereld Draait Door | Foto: BNNVARA

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer fragment gemist

Lees dit ook even

Please update your browser