Achter de schermen zijn we druk bezig met onze nieuwe site LINDA.nl. Wil je een voorproefje? Klik dan hier (je kunt altijd terug)

fragment gemist

SGP-leider Kees van der Staaij reageert in 'Jinek' op ophef: 'Het is geen homohaatpamflet'

SGP-leider Kees van der Staaij reageert in 'Jinek' op ophef: 'Het is geen homohaatpamflet'

In de eerste aflevering van een nieuw seizoen van ‘Jinek’ (KRO-NCRV) schoven SGP-leider Kees van der Staaij en Minister van Emancipatie Ingrid van Engelshoven aan om het over de Nashville-verklaring te hebben. 

| Kirsten Zijderveld

Van der Staaij vindt het onterecht dat de verklaring ervaren wordt als homohaatpamflet.

Kees van der Staaij

Dit weekend ontstond er ophef nadat ruim tweehonderd predikanten en andere orthodoxe christenen de Nashville-verklaring ondertekenden. Kees van der Staaij was een van hen. In de verklaring staat onder andere: ‘God heeft het huwelijk bedoeld als een levenslange verbondsrelatie tussen één man en één vrouw.’ Daarnaast wordt de suggestie gewekt dat homoseksualiteit en genderdysforie zaken zijn waarvan mensen kunnen ‘genezen’.

‘Wat onbarmhartig hard’

Ingrid van Engelshoven, Minister van Emancipatie, vindt het een stap terug in de tijd. “Toen ik het las dacht ik vooral: wat een ongelooflijk onbarmhartige tekst. Je verwacht ook dat er enige liefde uitspreekt als het gaat om het geloof, maar: wat onbarmhartig hard voor een groep mensen, waarvan hun seksuele geaardheid echt onderdeel uitmaakt van hun identiteit, en die tegelijkertijd ook gelovig kunnen zijn.”

‘Waardevolle elementen’

SGP-leider Kees van der Staaij zegt alle ophef te begrijpen. “Maar er is ook wel een versterkte ophef als het wordt neergezet als een homohaatpamflet. Dan maakt dat mensen ook weer boos, los van de inhoud.” Dat het als zodanig ervaren wordt, vindt hij onterecht. “Het is een document waar heel veel waardevolle elementen in naar voren komen, ook juist noties als ‘ieder mens mag er zijn’, wie hij of zij ook is. Het is geen stap terug in de tijd, het is een nieuwe manier om de klassieke christelijke noties op dit onderwerp proberen te verwoorden.”

Lees ook
SGP-leider Kees van der Staaij in reactie op kritiek: ‘Mogen wij ook nog christen zijn’

Homoseksualiteit genezen

Verder reageert de SGP-voorman op citaten uit de verklaring die Jinek voorleest. Hij spreekt tegen dat homoseksualiteit te genezen zou zijn en zegt dat dat niet zo bedoeld wordt in de verklaring. Bekijk het fragment hieronder. De hele aflevering van Jinek kijk je hier.

VIDEO'S | NIEUWS | L'HOMO. | TV | FRAGMENT GEMIST

Bron: KRO-NCRV | Foto: Still video

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

matthijs smitmatthijs smit

In mijn ogen is het een heleboel ophef om niks en ik denk dat het gewoon door de media als sensatie en een stuk om te slaan wordt gebruikt naar christenen. Voor zover ik weet heeft Van der staaij altijd het bijbels standpunt gehad dat bv het huwelijk tussen een man en vrouw is en zegt hij niet iets nieuws. Ik denk dat Van der staaij en christenen worden beschuldigd (homohaat) en neergezet als iets wat ze niet zijn. Ik zelf een gelovige in Jezus die gelooft dat het huwelijk tussen een man en vrouw is en niet anders heeft geen enkele haat naar homosekuele mensen, zelf ken ik mensen die lesbisch zijn waar ik weleens op bezoek ga. Ik denk zelf dat de meeste christenen geen haat hebben tegen homosekuelen en ben er vrijwel zeker van overtuigd dat Van der staaij dat ook niet heeft, waar hij denk ik niet achterstaat is de levenswijze. Ik vind het slecht dat het O.m naar vervolging wil gaan kijken vanwege bepaalde gedachte dit is in mijn ogen ook ondemocratisch in een land waarin je vrijheid van godsdienst en mening hebt.

Meer fragment gemist

Lees dit ook even

Please update your browser