fragment gemist

Kassa onderzoekt: zó eenvoudig is het om te frauderen met cadeaukaarten

Kassa onderzoekt: zó eenvoudig is het om te frauderen met cadeaukaarten

Altijd leuk, wanneer je een cadeaukaart geeft of krijgt. Maar daar kan blijkbaar heel eenvoudig mee gefraudeerd worden. ‘Kassa’ zocht het uit. 

| Belinda Janssen

Bijna alle kaarten bleken op een wel heel simpele manier te kraken.

Lees ook
TV-programma ‘Kassa’ plaatst zonder problemen neprecensies op Zoover en Tripadvisor

Kinderlijk eenvoudige truc
Een bioscoopbon, een tegoedbon voor je favoriete kledingwinkel, of een waardebon voor een lekker etentje of boek. Hartstikke leuk om te geven én om te krijgen. Maar het blijkt dat er wel heel gemakkelijk gefraudeerd kan worden met dergelijke bonnen en kaarten, zo onderzocht consumentenprogramma Kassa. Met een kinderlijk eenvoudige truc trek je als kwaadwillende zo een hele kaart leeg. Lucratief, want er staan flinke tegoeden op al die kaarten samen.

Langs de scanner
Het team van Kassa ging als volgt te werk. Ze gingen naar twaalf aanbieders van cadeaukaarten en maakten ter plekke met hun mobieltje heimelijk een foto van de kaartjes, die gewoon in de winkels hangen met de barcode zichtbaar. Zonder de kaarten te kopen, voerden ze op de website van de betreffende bedrijven de code van de kaart in. Als blijkt dat iemand anders de kaart daadwerkelijk gekocht heeft en op die manier dus ook geactiveerd, kun je gaan shoppen. Gewoon in de fysieke winkel, met een app waarin je tegenwoordig vrijwel alle winkelpasjes digitaal kunt opslaan. Bij de kassa even langs de scanner met je telefoon, en de aankoop is voltooid.

Alleen H & M blijkt fraudeproof
Ondanks dat de meeste cadeaukaarten ook nog een afzonderlijke pincode hebben, wordt daar in de praktijk bij de meeste winkels niet naar gevraagd. Kassa testte twaalf bekende aanbieders van cadeaukaarten, en alleen kledingwinkel H&M bleek fraudeproof. Saillant detail: de Branchevereniging van Cadeaukaarten Nederland (BVCNL) bleek allang op de hoogte van deze mogelijkheid. Maar tot dusver werd daar weinig mee gedaan, omdat er volgens de vereniging maar enkele keren is gefraudeerd.

Lees ook
Creditcard Adele wordt geweigerd bij kassa H & M

Beroofd van shoptegoed
Een kwalijke zaak, volgens presentatrice Brecht van Hulten. Wie op deze manier wordt beroofd van zijn shoptegoed, heeft namelijk geen poot om op te staan. Bovendien merken gedupeerden vaak niet eens dát er gesjoemeld is, omdat ze niet precies (meer) weten hoeveel er op hun kaart staat. Daarnaast blijkt het ook mogelijk om de digitale beveiliging te hacken door diverse pincodes uit te proberen. Heb je de juiste code in handen, dan heb je ook toegang tot ándere kaarten. De branchevereniging zegt de winkeliers extra te instrueren om voortaan altijd naar de fysieke kaart te vragen en de bijbehorende pincode.

Bekijk de hele aflevering van Kassa hier. Het fragment begint op 1.03 minuten.

Nog meer video’s zien?
Meld je aan bij LINDA.tv voor nog meer video’s & originele LINDA.tv-programma’s.

VIDEO'S | NIEUWS | TV | FRAGMENT GEMIST

Bron: NPO | Foto: Screenshot Kassa

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer fragment gemist

Meest gelezen

Lees dit ook even

Please update your browser