Achter de schermen zijn we druk bezig met onze nieuwe site LINDA.nl. Wil je een voorproefje? Klik dan hier (je kunt altijd terug)

fragment gemist

Jet van Nieuwkerk over orthorexia: 'Ik wilde aan dat perfecte plaatje voldoen'

Jet van Nieuwkerk over orthorexia: 'Ik wilde aan dat perfecte plaatje voldoen'

Jet van Nieuwkerk gaat ‘Niet Gezond Meer’ presenteren, een NTR-programma over orthorexia. In ‘RTL Late Night’ (RTL4) vertelt ze hoe ze zelf begon met obsessief sporten en gezond eten. 

| Kirsten Zijderveld

“Ik was een onzekere puber en ging me inlezen in hoe je een mooi lijf kon krijgen.”

Lees ook
Jet van Nieuwkerk presenteert programma over orthorexia en had daar zelf óók mee te maken

Orthorexia

Orthorexia is obsessief bezig zijn met gezond eten en sporten, zó erg dat het je leven overneemt. Toen Jet van Nieuwkerk die term tegenkwam, vroeg ze zich af of ze dat zelf ook niet heeft gehad. Op haar dieptepunt, inmiddels jaren geleden, at ze alleen nog groente en fruit, sportte ze elke dag en durfde ze niet met haar vriendinnen uit eten.

Compenseren

“Het was mijn veilige haven, en als ik de gezonde dingen uit mijn schema niet at of iets anders, raakte ik in paniek. En dat is orthorexia: als je een beetje buiten de lijntjes gaat, dat je je dan zó schuldig voelt dat je heel erg gaat compenseren.”

‘Echt eerlijk zijn’

Jet besloot in een nieuw tv-programma uit te zoeken wat orthorexia precies is en of ze het zelf ook echt heeft gehad, en daarvoor moest ze zich kwetsbaar opstellen. “Ik heb het idee dat kwetsbaarheid best wel ver te zoeken is en ik wilde het verhaal zo goed mogelijk overbrengen door écht eerlijk te zijn.”

De hele aflevering van RTL Late Night zien? Dat kan hier.

Meld je aan bij LINDA.tv voor nog meer video’s & originele LINDA.tv-programma’s.

NIEUWS | TV | BEKEND | GEZOND | FRAGMENT GEMIST

Bron: RTL | Foto: Still video

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer fragment gemist

Lees dit ook even

Please update your browser