Achter de schermen zijn we druk bezig met onze nieuwe site LINDA.nl. Wil je een voorproefje? Klik dan hier (je kunt altijd terug)

fragment gemist

Schrijver Janneke Vreugdenhil werd verlaten: 'Ik vond mezelf het niet waard om goed voor te zorgen'

Schrijver Janneke Vreugdenhil werd verlaten: 'Ik vond mezelf het niet waard om goed voor te zorgen'

Culischrijver Janneke Vreugdenhil heeft in Engeland enorm succes met haar boek ‘Solo Food’. De aanleiding voor het schrijven van dit boek was ontzettend heftig, zo vertelde ze gisteravond in ‘Jinek’ (KRONCRV).

| Jet Canneman

Na 22 jaar werd Janneke plots door haar man verlaten voor een andere vrouw.

Lees ook
Chantal verloor haar dochtertje en werd verlaten door haar vrouw

Loodzware periode
‘De Nederlandse Nigella Lawson’ wordt Janneke ook wel genoemd in Engeland. Haar boek, met daarin alleen maar recepten voor één persoon, is er een enorm succes. Maar aan het succes ging wel een loodzware periode vooraf. Zo stond Jannekes leven twee jaar geleden opeens totaal op z’n kop toen haar man haar verliet voor een andere vrouw. “Iedereen die dit weleens heeft meegemaakt weet dat je wereld dan instort. Alles gaat op de helling, je voelt je echt zwaar klote.”

Niet waard om goed voor te zorgen
In deze periode stopte Janneke bijna helemaal met eten. “Je hebt mensen die van de stress gaan eten en je hebt mensen die stoppen met eten. Voor mij was eten echt het laatste wat op m’n agenda stond. In eerste instantie ook omdat ik mezelf het niet waard vond om goed voor te zorgen.”

Omslag
Het absolute dieptepunt betekende ook voor Janneke een omslagpunt in haar denken, vertelt ze. In haar nieuwe appartement at ze soep van de supermarkt. Koude soep, want haar gasfornuis was nog niet aangesloten. Toen het ging regenen, moest ze naar buiten om een bank op haar dakterras af te dekken. “Er zat geen reling bij het dakterras en even schoot het door me heen: als ik nu naar beneden val ben ik van al die shit en pijn af. Eerst moest ik heel hard huilen, met die koude soep. Maar daarna moest ik juist ook lachen en dacht ik: oké, ik moet goed voor mezelf gaan zorgen.”

Lees ook
Iets met karma: vrouw wordt verlaten door man en wint 17 miljoen

Niemand zorgt anders voor me
De volgende dag sloot Janneke haar fornuis aan, kocht pannen en een mes en ging weer koken voor zichzelf. “Want als ík het niet doe, doet niemand het.” Toen Janneke weer de behoefte kreeg om voor zichzelf te koken, merkte ze dat ze tegen een probleem aanliep. “Er waren geen kookboeken voor eenpersoonsmaaltijden en alles in de supermarkt is ook bedoeld voor een heel gezin.” Hiermee was het idee voor het boek Solo Food geboren.

Bekijk het fragment hier vanaf minuut 37:45.

Voor een nieuwe reeks verhalen voor de LINDA.-rubriek ‘Verlaten Vrouw’ zijn we op zoek naar vrouwen die door hun man (of vrouw) in de steek zijn gelaten. En voor de LINDA.tv-serie ‘Verlaten Man’ zijn we op zoek naar mannen die in de steek zijn gelaten.

NOG MEER VIDEO’S ZIEN?
Meld je aan bij LINDA.tv voor nog meer video’s en originele LINDA.tv-programma’s.

Chantal is verlaten door haar vrouw en krijgt in de LINDA.tv serie De Wasstraat een metamorfose:

NIEUWS | TV | FRAGMENT GEMIST | ETEN & DRINKEN

Bron: NPO | Foto: NPO

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer fragment gemist

Lees dit ook even

Please update your browser