Achter de schermen zijn we druk bezig met onze nieuwe site LINDA.nl. Wil je een voorproefje? Klik dan hier (je kunt altijd terug)

fragment gemist

Isa Hoes en Medina Schuurman over depressieve gevoelens tijdens overgang: 'Ik dacht aan een burn-out'

Isa Hoes en Medina Schuurman over depressieve gevoelens tijdens overgang: 'Ik dacht aan een burn-out'

De overgang: iedere vrouw krijgt er vroeg of laat mee te maken. Zo ook Isa Hoes (51) en Medina Schuurman (49). Zij hebben beiden last van hormonale bijwerkingen tijdens de overgang. 

| Maaike van de Graaf

Ze vertellen erover in Sophie in de Mentale Kreukels (BNNVARA).

Hormonen tijdens overgang

Het is een vraag die alle vrouwen weleens hebben: kan ik me nou écht ellendig voelen door hormonen in m’n lijf? Het antwoord daarop is: ja. Oók tijdens de overgang. Gynaecoloog Dorenda van Dijken legt uit: “Je eierstokken maken oestrogeen aan en bij vrouwen in de overgang wordt die voorraad minder. Doordat je dus minder oestrogeen in je lijf hebt, krijg je klachten als hoofdpijn, nachtzweten, geheugenverlies en noem maar op.”

Isa en Medina

De overgang is dan ook geen pretje, weten Isa Hoes en Medina Schuurman uit ervaring. Daarom vinden ze dat er openlijker gesproken moet worden over iets wat iedere vrouw bezighoudt. Zo vertelt Medina dat ze niet kan slapen. “Je ligt gewoon twee uur wakken en dan ga je nachtzweten.” De vrouwen noemen tal van symptomen op, maar vinden één extra belangrijk: depressieve gevoelens. “Dat moet je gewoon echt weten”, vertelt Isa.

Burn-out

Toen Medina in de overgang terechtkwam, was haar gedachte: “Ik heb een burn-out.” Isa Hoes zat zelfs al in therapie: “Ik dacht: ik heb dingen niet verwerkt van Antonie, en dat komt allemaal weer boven.” Toen ze eenmaal wist dat de overgang bij haar was begonnen, heeft ze meteen de therapeut opgebeld en gezegd: “Ik kom niet meer. Ik ben in de overgang.” De vrouwen vinden het dan ook belangrijk dat anderen weten dat depressieve gevoelens ‘normaal’ zijn tijdens de overgang.

De hele aflevering van Sophie in de Mentale Kreukels zie je hier

Meer video’s zien?

Meld je aan bij LINDA.tv voor nog meer video’s en originele LINDA.tv-programma’s.

Lees ook
Actrices Isa Hoes en Medina Schuurman duiken theater in met show over overgang

NIEUWS | TV | FRAGMENT GEMIST | LEKKER KIJKEN

Bron: Sophie in de Mentale Kreukels | Foto: Still BNNVARA

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Els LagerweijEls Lagerweij

Er wordt alsmaar gesuggereerd dat alle vrouwen klachten hebben van de overgang maar een groot gedeelte heeft geen klachten. Nu ontstaatde indruk door die negatieve berichten dat alle vrouwen op een bepaalde leeftijd zoveel problemen hebben dat zr eigenlijk niet meer goed functioneren en dat is niet zo. Plaats ook eens een verhaal over de probleemloze overgang die zijn er nl.,ook!!!

Meer fragment gemist

Lees dit ook even

Please update your browser