Achter de schermen zijn we druk bezig met onze nieuwe site LINDA.nl. Wil je een voorproefje? Klik dan hier (je kunt altijd terug)

fragment gemist

Programmamaker vertelt in 'DWDD' fascinerend verhaal achter wereldberoemde IKEA-poster

Programmamaker Tom Roes was zó gefascineerd door een IKEA-poster van de Amsterdamse grachten, dat hij besloot er een documentaire over te maken. In ‘De Wereld Draait Door’ vertelt hij er vol enthousiasme over. 

| Maaike van de Graaf

De poster van de Amsterdamse grachten met de rode fiets moét je haast wel herkennen. Hij is namelijk een half miljoen keer verkocht.

Tom Roes

Zo hing de poster ook lange tijd bij Tom in de woonkamer. Hij kreeg ‘m een aantal jaren geleden van zijn vriendin, vertelt hij aan Matthijs van Nieuwkerk. En de documentairemaker bleek lang niet de enige met de foto in z’n huis. “Het is een raadsel”, zegt Tom. Hij vindt het namelijk een verre van mooie poster en hij vroeg zich dan ook af hoe het kan dat-ie zo goed verkocht wordt. Ook wilde hij weten wie de foto had gemaakt. Een antwoord op die laatste vraag kreeg hij al gauw.

Tom Roes bij De Wereld Draait Door.

Tom Kroes Ikeaposter

Argentijnse fotograaf

“Ik dacht echt dat het gewoon een hobbyfotograaf zou zijn”, biecht Tom op. Niets bleek minder waar. Een bekende Argentijnse fotograaf, die in 2004 overleed tijdens het tsunami in Sri Lanka, heeft ’t shot genomen. De man, Fernando Bengoechea, schoot campagnes voor Tommy Hilfiger, foto’s van Naomi Campbell en uiteraard het beeld van de Amsterdamse grachten. De foto van onze hoofdstad was bedoeld voor zijn vriendje. Hoe meer Tom vertelt, hoe enthousiaster hij wordt: “Het is toch prachtig dat zo’n foto dan in een Zweeds warenhuis belandt.”

De poster waar het allemaal om te doen is:

Tom Roes

De reden

Het fascinerendst aan het verhaal vindt Tom de reden waarom IKEA heeft gekozen voor de poster. “De fotograaf, Fernando, plaatste zijn niet-succesvolle foto’s in een database en daar heeft IKEA ‘m vandaan gehaald”, vertelt de programmamaker. Op de vraag waarom juist díe foto, is het antwoord goudeerlijk. “Het was gewoon de allergoedkoopste foto die ze konden vinden”, eindigt Tom zijn verhaal.

Documentaire en museum

Naast dat de documentaire vanaf vandaag te zien is bij VPRO (of hier, boven het artikel), hangt de poster die Tom jarenlang in zijn bezit had, vanaf morgen in het Amsterdam Museum. “Het is een IKEA-product, maar ook een soort ding van ons collectief geheugen.”

Het hele fragment met Tom Roes in De Wereld Draait Door bekijk je hier: 

De hele uitzending van het programma zie je hier

Lees ook
IKEA verkoopt nu ook lollige T-shirts en truien: Billy is my homeboy

NIEUWS | TV | OPMERKELIJK | FRAGMENT GEMIST | LEKKER KIJKEN

Bron: De Wereld Draait Door / VPRO | Foto: DWDD / VPRO

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer fragment gemist

Lees dit ook even

Please update your browser