Achter de schermen zijn we druk bezig met onze nieuwe site LINDA.nl. Wil je een voorproefje? Klik dan hier (je kunt altijd terug)

fragment gemist

Iers echtpaar over waarom zij voor abortus zijn: 'Dit mag niemand meemaken'

Iers echtpaar over waarom zij voor abortus zijn: 'Dit mag niemand meemaken'

De Ierse abortuswetgeving wijkt behoorlijk af van de rest van Europa. Gisteren gingen de Ieren naar de stembus voor een versoepeling van de wet.

| Belinda Janssen

Volgens de laatste exitpolls stemden de Ieren met een flinke meerderheid voor een wetsverandering, waarbij abortus niet langer strafbaar zal zijn.

Lees ook
Deze Ierse vrouwen vertellen waarom zij vóór soepelere abortuswetgeving stemmen

Achtste amendement

Het lijkt erop dat een groot deel van de Ieren het tijd vindt voor verandering. Het gaat daarbij om een aanpassing van het achtste amendement, waarin staat dat het leven van een ongeboren kind gelijk staat aan dat van de moeder. Concreet houdt dat in dat het plegen van een abortus niet legaal is, ook niet onder heftige omstandigheden als verkrachting, incest of afwijkingen. Om die reden reizen jaarlijks duizenden ongewenst zwangere Ierse vrouwen naar Engeland om daar een abortus te laten uitvoeren.

Niet levensvatbaar

Caroline en Michael weten er alles van. Hun ongeboren kind had geen nieren, er zat geen vruchtwater om hem heen en het kind was niet levensvatbaar. Het echtpaar moest uitwijken naar Engeland om daar de zwangerschap af te laten breken. Een verschrikkelijke ervaring: het hartje van het kind moest eerst worden stopgezet door middel van een injectie, zodat de weeën in gang konden worden gezet. Niet veel later werd baby John geboren.

Lees ook
Nederlandse abortusklinieken zitten zo vol dat vrouwen moeten uitwijken naar België

Soepeler wetgeving

Dat was allemaal niet nodig geweest als Caroline in haar eigen land, in een eerder stadium een abortus had mogen laten uitvoeren. Het stel heeft dan ook vol overtuiging voor een soepeler wetgeving gestemd: “We willen niet dat anderen dit over tien of twintig jaar ook nog moeten meemaken.” Toch is lang niet iedereen het eens met een wetsverandering. Anita, eveneens Iers en zeven jaar geleden zélf ongewenst zwanger, vertelt dat zij uit principiële redenen besloot om haar baby wél ter wereld te laten komen. Met als belangrijkste kanttekening dat haar kind gezond is: “Ik vraag me af waarom er in de wetgeving geen rekening wordt gehouden met zware gevallen. Maar dit referendum gaat om het volledig toestaan van abortus.” Vanmiddag wordt de definitieve uitslag verwacht.

Bekijk het fragment hier:

De hele aflevering van RTL Nieuws bekijk je hier.

Nog meer video’s zien?
Meld je aan bij LINDA.tv voor nog meer video’s & originele LINDA.tv-programma’s.

VIDEO'S | NIEUWS | TV | FRAGMENT GEMIST

Bron: RTL XL | Foto: Screenshot RTL Nieuws

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer fragment gemist

Lees dit ook even

Please update your browser