Achter de schermen zijn we druk bezig met onze nieuwe site LINDA.nl. Wil je een voorproefje? Klik dan hier (je kunt altijd terug)

fragment gemist

Vadim en Vadim vertellen hoe zwaar het leven voor Russische homo's is in 'How to be Gay'

Vadim en Vadim vertellen hoe zwaar het leven voor Russische homo's is in 'How to be Gay'

Hoe ga je met homoseksualiteit om in een conservatieve omgeving? De burgemeester van het Russische Vyborg ontkent simpelweg dat er homo’s in zijn gemeente leven.

| Belinda Janssen

Margriet van de Linden gaat op onderzoek in How to Be Gay. (KRO/NCRV)

Bordjes bij de bakker

Dat Rusland niet bepaald het meest gay-vriendelijke land ter wereld is, is wel bekend. Maar om de homohaat zó openlijk in beeld te zien, is ronduit schokkend. Presentator Margriet van der Linden reist door Rusland, waar ze op heftige uitingen van homofobie stuit. Zoals bij een lokale bakker, waar gegraveerde bordjes van hout te koop zijn met teksten als ‘Verboden voor flikkers’. Volgens de uitbaters van de winkel vinden die bordjes gretig aftrek. Want: “Zo denken wij hier.”

Lees ook
Twee tieners gearresteerd na zware mishandeling vanwege homohaat

Als broers door het leven

Maar de homohaat komt nog harder binnen wanneer Margriet afspreekt met Vadim en Vadim, twee zachtaardige jongens die al jaren een liefdevolle relatie hebben. In het diepste geheim, want hun liefde is gevaarlijk in deze uiterst vijandige omgeving. Ze gaan ‘dus’ als broers door het leven. Ze vertellen Margriet hoe zwaar het leven voor ze is, en dat een deel van hun familie die hun geheim wél kent, hen heeft verstoten. Maar ook dat hun ouders hen wél steunen, maar ze heeft aangeraden om te emigreren, juist vanwege de situatie in Rusland.

Machteloze angst

Ze staan op het punt om in tranen uit te barsten, maar midden op straat rest ze niets anders om niet elkaar, maar Margriet te knuffelen. Want ze weten: zomaar elkaars hand vasthouden kan hun dood betekenen. Thuis voel je de pijn, het verdriet en de machteloze angst.

Lees ook
Margriet van der Linden wil naast maatschappijles ook verplichte homoles

Twitter is in shock

Zoveel blinde haat tegen homoseksuele mensen, het was voor de kijkers thuis bijna niet te verteren.

De hele aflevering van How to be Gay bekijk je hier. Het fragment begint op 05.35 minuten.

NIEUWS | L'HOMO. | TV | FRAGMENT GEMIST

Bron: NPO | Foto: Screenshot How to be Gay

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer fragment gemist

Lees dit ook even

Please update your browser