Achter de schermen zijn we druk bezig met onze nieuwe site LINDA.nl. Wil je een voorproefje? Klik dan hier (je kunt altijd terug)

fragment gemist

Ruben (20) is transman én hoogzwanger: 'Ik zet mezelf negen maanden opzij'

Ruben (20) is transman én hoogzwanger: 'Ik zet mezelf negen maanden opzij'

In ‘Hij is een zij’ (KRO-NCRV) volgt Jan Kooijman acht jonge transgenders. De eerste aflevering van het nieuwe seizoen trapt af met Ruben (20), die transman is én in verwachting van een zoon. 

| Maaike van de Graaf

En die zwangerschap is voor hem ‘best even doorbijten’.

Lees ook
Eeneiige tweelingbroers zijn beiden transgender: ‘We durfden het elkaar niet te vertellen’

‘Hij is een zij’

Twintig jaar geleden werd Ruben geboren als Suzanne. Na het zien van een televisie-programma over transgenders, komt hij erachter dat hij zich een jongen voelt. In de tijd dat hij uit de kast kwam, ontstond ook de liefde tussen hem en zijn vriend Kelvin. Na veel gesprekken besluiten de twee graag een eigen kind te willen en al snel raakt Ruben op de natuurlijke manier zwanger. Iets wat zijn vriend Kelvin als het grootste offer van een transgender ziet.

Geen borstvoeding

Door de zwangerschap wordt de transitie van Ruben uitgesteld. Dat vindt hij allesbehalve makkelijk: “Ik zet mezelf nu al negen maanden opzij.” Om die reden zal hij straks ook geen borstvoeding aan zijn zoon geven. “Dat kan ik mentaal gewoon niet aan”, laat de transman weten aan Jan Kooijman. Voor hem duurt de zwangerschap al lang genoeg en hij kan niet wachten eenmaal in transitie te gaan.

Lees ook
Transgender Patrick (40) heeft spijt van zijn geslachtsoperatie: ‘Het is een ramp’

In transitie

Dat Ruben uitkijkt naar zijn transitie, betekent niet dat hij baalt van z’n zwangerschap. Nee, “het is het helemaal waard”, vertelt hij. Toch hoopt hij na de bevalling wel meteen te kunnen beginnen met hormonen en wil hij snel een borstoperatie. Hij gaat een zware tijd tegemoet, vindt Jan Kooijman. Én een baby, én een transitie. De nuchtere Ruben ziet daar niet echt tegenop. “Ik hoop dat ik dit kan.”

Kijkers zijn onder de indruk van de open verhalen van de transgenders én van de presentatieskills van Jan Kooijman: 

Benieuwd naar het verhaal van Ruben en de andere zeven transgenders? De hele aflevering van Hij is een zij (KRO-NCRV) kijk je hier terug. 

NIEUWS | L'HOMO. | TV | FRAGMENT GEMIST

Bron: Hij is een zij (KRO-NCRV) | Foto: Hij is een zij (KRO-NCRV)

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer fragment gemist

Lees dit ook even

Please update your browser