Achter de schermen zijn we druk bezig met onze nieuwe site LINDA.nl. Wil je een voorproefje? Klik dan hier (je kunt altijd terug)

fragment gemist

'Grijs gevaar' op de weg? Jokes zoon werd doodgereden door hoogbejaarde automobilist

'Grijs gevaar' op de weg? Jokes zoon werd doodgereden door hoogbejaarde automobilist

Als je eenmaal je rijbewijs hebt gehaald, stap je niet snel meer uit de auto. Dat geldt ook voor veel bejaarde automobilisten, die lang niet altijd meer in staat zijn om het verkeer in te schatten, zo constateert ‘Zembla’. 

| Belinda Janssen

Joke Wiesemann roept op tot actie, nadat haar zoon Marvin door een hoogbejaarde chauffeur werd doodgereden.

Lees ook
Bas verloor zijn vrouw en zoontje (3) door hoogbejaarde spookrijder

Elke vijf jaar een keuring
Tot welke leeftijd is het verantwoord om achter het stuur van een auto te kruipen? Dat is een bijzonder lastige vraag. In principe hoeven bejaarde automobilisten zich pas vanaf hun 75ste te laten keuren, en vanaf dat moment elke vijf jaar weer.

Beroepsgeheim
Maar is dat (vroeg) genoeg? En zijn die keuringen wel betrouwbaar? Het blijkt dat die test niet zoveel zegt over de rijvaardigheid van de chauffeurs. De automobilisten moeten zélf aangeven of hun mentale en fysieke gesteldheid goed genoeg is, en de keuringsartsen zijn daarbij grotendeels afhankelijk van iemands eigen beoordelingsvermogen. Dat correspondeert lang niet altijd met de werkelijkheid. Daarnaast spelen zaken als het beroepsgeheim van de artsen een rol, waardoor familie niet op tijd kan ingrijpen.

Geschept door een hoogbejaarde chauffeur
Joke Wiesemann luidt de noodklok. Haar zoon Marvin (42) werd tijdens een wandeling met zijn hond aangereden en overleed enkele dagen later in het ziekenhuis. De hoogbejaarde chauffeur (89), die zelf ook om het leven kwam, bleek niet meer rijvaardig, gezien de tragische gebeurtenis. Voor Joke aanleiding om actie te voeren voor strengere regelgeving. “Een keer in de vijf jaar keuren is niet genoeg. Ik ben hierdoor mijn zoon kwijt”, zegt ze. Joke heeft een petitie aangemaakt waarin ze oproept tot een strengere controle van senioren in het verkeer. Die wil ze graag aanbieden aan de politiek, zodat er wettelijke maatregelen kunnen worden genomen.

Hoe houd je een dementerend familielid van de weg?
Ook Ada wil dat de wet verandert. Bij haar is het probleem wel heel dicht bij huis: haar man Cor lijdt aan Alzheimer en wil per se blijven rijden. Ada is het daar absoluut niet mee eens, maar kan haar weerbarstige echtgenoot niet tegenhouden. Het zorgt voor grote spanningen in het gezin. En dat gebeurt vaker: ook Mary heeft voortdurend ruzie met haar bejaarde vader. Ze heeft zelfs zijn auto bij haar huis gestald zodat hij niet de weg op kan, wat haar vader door zijn Alzheimer vervolgens volkomen vergeet.

Lees ook
Man (82) rijdt per ongeluk zijn echtgenote (85) dood

Veiligheid versus vrijheid
Op Twitter is er veel discussie over deze toch heikele kwestie over de verkeersveiligheid. De ene bejaarde is de andere niet, en mag je mensen wel hun vrijheid afnemen? Daar blijken de meningen behoorlijk over te verschillen.

https://twitter.com/_MrWriter/status/943603761498468354

Bekijk de hele aflevering van Zembla: Ouderen achter het stuur hier. Het fragment begint op 07.51 minuten.

Nog meer video’s zien?
Meld je aan bij LINDA.tv voor nog meer video’s & originele LINDA.tv-programma’s.

VIDEO'S | NIEUWS | TV | FRAGMENT GEMIST | MEEPRATEN

Bron: NPO | Foto: Screenshot Zembla

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer fragment gemist

Lees dit ook even

Please update your browser