Achter de schermen zijn we druk bezig met onze nieuwe site LINDA.nl. Wil je een voorproefje? Klik dan hier (je kunt altijd terug)

fragment gemist

'Zoon' Mika (6) wordt genderneutraal opgevoed: 'Penis bepaalt niet je gedrag'

'Zoon' Mika (6) wordt genderneutraal opgevoed: 'Penis bepaalt niet je gedrag'

Het eerste wat we van een kind weten, is of het een jongetje of een meisje is. Onzin, vindt de Zweedse Del. Zij en haar vriendin voeden hun kinderen genderneutraal op. Zo ook hun ‘zoon’ Mika. 

| Maaike van de Graaf

In Me Jane You Tarzan (KRO-NCRV) vertellen hij en zijn moeder over het feit dat geslacht voor hen geen enkele betekenis heeft.

Genderneutrale opvoeding

Mika mag namelijk zelf bepalen wanneer hij zich iets meer een jongetje of meer een meisje voelt. Niet per se voor de rest van zijn leven, maar bij wijze van spreken per uur. Daarom heeft hij nu lange haren, draagt hij rokjes en speelt hij graag met poppen. Zijn ouders zijn er duidelijk over: “Voor ons is het belangrijk dat onze kinderen het gevoel hebben dat ze kunnen kiezen”, laat moeder Del weten.

Niet in hokjes

Ze vertelt ook: “We wilden onze kinderen niet in een bepaald hokje duwen. Dat je je zus of zo moet gedragen omdat je een penis hebt.” Daarom heeft Del nu een kind, Mika, dat zich soms een jongen voelt en soms een meisje. Mika wordt in het gezin dan ook niet aangesproken met ‘hij’ of ‘zij’, maar met ‘hen’. Het laatste wat Del en haar vriendin namelijk willen is dat Mika een leven gaat leiden dat is gebaseerd op zijn geslacht.

Lees ook
Roermonder is eerste in Nederland met genderneutraal paspoort

Mika aan ’t woord

Wanneer presentator van het programma, Ersin Kiris zelf aan Mika vraagt of hij zich niet óf een jongen óf een meisje wil voelen, is het antwoord van het jonge kind duidelijk: “Nee, dat wil ik niet”. Mika is blij dat hij een ‘hen’ is. Op geheel eigen wijze vertelt het kind: “Jongens willen ook met poppen spelen, maar ze denken dat ze dat niet mogen.” Ofwel: dat probleem heeft Mika zelf niet.

De hele aflevering van Me Jane You Tarzan? zie je hier terug. Het fragment met Mika begint vanaf minuut 01.10. 

NIEUWS | KINDEREN | TV | FRAGMENT GEMIST | MEEPRATEN

Bron: Me Jane You Tarzan (KRO-NCRV) | Foto: Me Jane You Tarzan (KRO-NCRV)

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer fragment gemist

Lees dit ook even

Please update your browser