Achter de schermen zijn we druk bezig met onze nieuwe site LINDA.nl. Wil je een voorproefje? Klik dan hier (je kunt altijd terug)

fragment gemist

Designers ‘Genaaid’ verrassen naaister die werkt om vader in leven te houden

Designers ‘Genaaid’ verrassen naaister die werkt om vader in leven te houden

Het programma maakte vorige week al veel los bij de kijkers, maar gisteren waren ook de modeontwerpers uit ‘Genaaid’ (EO) flink aangeslagen. Dat kwam door het heftige verhaal van fabrieksmedewerker Shwe Sin Thant.

| Maaike van de Graaf

Jason (19) en Amal (20) konden daardoor hun tranen niet bedwingen.

Lees ook
‘Genaaid’ schokt kijkers en fashionista’s: leven als textielarbeider in Azië valt vies tegen

Genaaid

De aflevering begint voor de modeontwerpers zoals gewoonlijk met werken in de fabriek. Waar de fashionista’s het daar niet kunnen laten om te klagen, piepen ze wel anders wanneer ze in gesprek gaan met leeftijdgenoot Shwe Sin Thant. De jonge vrouw werkt al drie jaar lang zes dagen per week, elf uur per dag, voor nog geen 75 euro per maand. Ze vertelt dat de leidinggevende van de fabrieken haar continu laten overwerken en minder betalen dan ze haar hadden beloofd.

Zieke vader

Maar Shwe heeft geen keuze. “Mijn vader is ziek. Mijn moeder moet voor de kinderen zorgen en daarom moet ik werken”, vertelt de oudste uit een gezin van zes kinderen aan Jason en Amal. Een behoorlijke druk op haar schouders dus, al helemaal omdat de medicijnen voor haar zieke vader erg duur zijn. Op de vraag van Amal of Shwe gelukkig is, antwoordt ze: “Ik ben dat zelden.”

Lees ook
Waarom je naar ‘Genaaid’ moet kijken (ook al heb je de eerste afleveringen niet gezien)

Te kwaad

Amal beseft maar al te goed dat zij in Nederland “gewoon haar leven kan leiden, terwijl Shwe al zoveel heeft moeten doorstaan.” Zij en Jason besluiten het geld dat ze hebben verdiend in de fabrieken, aan Shwe te geven. De jonge vrouw kan dat maar amper geloven en barst in tranen uit. Jason en Amal krijgen het dan ook te kwaad. “Het is zo fijn dat je iemand zo gelukkig kunt maken met wat geld.” Shwe kan daardoor voor een half jaar aan medicijnen voor haar vader kopen.

Kijkers kunnen opnieuw de erbarmelijke omstandigheden in de fabriek niet bevatten:

De hele aflevering van Genaaid (EO) bekijk je hier terug. 

NIEUWS | TV | FRAGMENT GEMIST

Bron: Genaaid (EO) | Foto: Genaaid (EO)

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer fragment gemist

Lees dit ook even

Please update your browser