Achter de schermen zijn we druk bezig met onze nieuwe site LINDA.nl. Wil je een voorproefje? Klik dan hier (je kunt altijd terug)

fragment gemist

Esmee heeft bloedvatmisvorming en maakt veel indruk in 'DWDD': 'Ik ben ook gewoon een meisje'

Esmee heeft bloedvatmisvorming en maakt veel indruk in 'DWDD': 'Ik ben ook gewoon een meisje'

Vanavond startte een nieuw seizoen ‘Je Zal Het Maar Hebben’ met een nieuwe presentator én nieuwe jongeren met een ziekte of beperking. ‘De Wereld Draait Door’ (BNNVARA) blikte op het programma vooruit met onder anderen deelnemer Esmee.

| Verena Verhoeven

Het veertienjarige meisje maakt ontzettend veel indruk op de kijkers.

‘Je zal het maar hebben’

Jurre Geluk, de nieuwe presentator van het langstlopende programma van BNN, schoof bij Matthijs van Nieuwkerk aan om over het veertiende seizoen van Je Zal Het Maar Hebben te vertellen. Esmee is één van de jongeren die hierin gevolgd wordt. Zij lijdt aan Arterio Veneuze Malformatie (AVM). Door het ontbreken van haarvaten ontstaat er een enorme druk in haar aders en slagaders. Hierdoor ontstaan er een soort spataders. Deze bloedvatmisvorming komt bij Esmee voor in haar gezicht.

‘Ook gewoon een meisje’

Wanneer er een fragment getoond wordt uit het programma, wordt meteen duidelijk dat Esmee een nuchtere meid is. Jurre vraagt haar hoe ze zou willen dat anderen tegen haar zouden doen. “Ik ben ook gewoon een veertienjarig meisje”, zegt ze in de camera. “En, ja, geen poespas. Geen andere dingen.” Esmee wilde graag meedoen aan het programma om mensen duidelijk te maken wat ze heeft. “En om te laten zien dat ik ook gewoon een meisje ben, zoals andere meisjes.”

Lees ook
Lerrie lijdt aan psychoses en in ‘Je zal het maar hebben’ ervaart Tim Hofman hoe heftig dát is

Spontane bloedingen

Ze vond het wel eng om op tv te komen en twijfelde lang over het aanschuiven bij De Wereld Draait Door. Ook haar moeder vond dat spannend. “Je probeert Esmee al zeker veertien jaar buiten social media te houden, omdat je bang bent voor filmpjes en foto’s die gedeeld gaan worden”, spreekt ze haar zorgen uit. “Voor je het weet gaat een foto viraal met hele nare reacties.” Haar moeder moet ook altijd zo snel mogelijk bij Esmee kunnen komen. Esmee heeft soms spontane bloedingen of bloedingen door stoten. “Als zij een zware bloeding heeft, kan ze zichzelf niet redden.”

Lees ook
In ‘Je Zal Het Maar Hebben’: Hermien gaat voor het eerst zonder pruik naar festival

Mooie reacties

Op Twitter komen allesbehalve nare reacties voorbij. Iedereen vindt het enorm knap dat Esmee haar leven op deze manier deelt en snapt de zorgen van haar moeder heel goed. De woorden ‘dapper’ en ‘respect’ komen dan ook meerdere keren voorbij.

Bekijk het fragment van Esmee en haar moeder in De Wereld Draait Door hieronder. Dan zie je ook Yaïra, die lijdt aan het syndroom van Gilles de la Tourette. De hele aflevering zien? Dat kan hier.

Je Zal Het Maar Hebben is vanaf vanavond elke dinsdagavond te zien bij BNN om 21.05 uur op NPO3.

VIDEO'S | NIEUWS | LINDA.MEIDEN | TV | FRAGMENT GEMIST | LIJF & LEDEN

Bron: De Wereld Draait Door | Foto: Still video

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer fragment gemist

Lees dit ook even

Please update your browser