fragment gemist

Een week voor haar zeventiende verjaardag zoekt Gerrianne haar eigen grafsteen uit

Een week voor haar zeventiende verjaardag zoekt Gerrianne haar eigen grafsteen uit

Hoe ziet je leven eruit wanneer je weet dat elke dag je laatste kan zijn? Gisteren begon een nieuw seizoen van ‘Over mijn lijk’.

| Belinda Janssen

En de verhalen hakten er weer keihard in.

Lees ook
Prachtige blog Eveline (‘Over mijn lijk’) over haar ‘reservetijd’

Leven met een vroege deadline
Je wordt geboren, en uiteindelijk ga je dood. Dat is een gegeven waarmee we allemaal moeten leven. Alleen, voor de meesten onder ons is dat ‘uiteindelijk’ hopelijk nog heel ver weg. Hoe anders is het voor de mensen in Over mijn lijk. Zij wéten dat ze een vroege ‘deadline’ hebben, alleen niet wanneer die is. Maar dat het geen jaren meer gaat duren, dat is zeker. En daarom leven ze élke dag alsof het hun allerlaatste is.

Kanker in de weke delen
Zo ook Gerrianne. Met haar zestien jaar zou ze zorgeloos moeten leven en bezig moeten zijn met school, vrienden en bijbaantjes. In plaats daarvan heeft ze kanker in de weke delen – een zeldzame vorm van kanker in de weefsels die zich onder de huid, rond de organen en botten of in de ruimtes daartussen bevinden. Gerriannes situatie is inmiddels zo ernstig, dat het niet meer om maanden of weken, maar om dagen gaat. En dat realiseert ze zich maar al te goed.

Samen een grafsteen uitzoeken
Een week voor haar zeventiende verjaardag zit ze met haar ouders bij een begrafenisondernemer, waar ze samen een grafsteen uitzoeken. De kans is namelijk groot dat Gerrianne haar eigen feestje niet eens meer haalt. Een vreselijke gedachte, die haar steeds somberder maakt, zich uiterst bewust van het allerlaatste stukje tijd dat haar nog rest.

Pijnlijke stiltes
Er vallen pijnlijke stiltes in het gesprek met Valerio. Want wat kan ze anders doen dan het allemaal maar over zich heen laten komen? De strijdbaarheid is door haar ziekte op de achtergrond geraakt en vervangen door gelatenheid: “Het is gewoon domme pech.” Met die paar woorden raakt ze niet alleen Valerio, maar ook de kijkers tot op het bot.

Lees ook
Afscheid van Mathijs (18) in ‘Over mijn lijk’

Twitter is zwaar onder de indruk
De verhalen van Gerrianne en de andere jonge mensen in Over mijn lijk, maakten grote indruk op de kijkers.

Bekijk de hele aflevering van Over mijn lijk hier. Het fragment begint op 20.33 minuten.

Nog meer video’s zien?
Meld je aan bij LINDA.tv voor nog meer video’s en originele LINDA.tv-programma’s.

VIDEO'S | NIEUWS | TV | FRAGMENT GEMIST

Bron: NPO | Foto: BNN

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer fragment gemist

Meest gelezen

Lees dit ook even

Please update your browser