fragment gemist

Klaas wil dat zijn kleinkinderen worden teruggehaald uit het kalifaat: 'Ze hebben niemand iets misdaan'

Klaas wil dat zijn kleinkinderen worden teruggehaald uit het kalifaat: 'Ze hebben niemand iets misdaan'

Niet alleen zijn dochter, maar ook de vier kleinkinderen van Klaas vertrokken naar IS-gebied. Klaas wil dat de Nederlandse regering zijn kleinkinderen terughaalt.

| Boris Lemereis

Hij vertelde er vanavond over in De Wereld Draait Door (BNNVARA) en dat zorgde op Twitter voor veel discussie.

Lees ook
Meisje (15) veroordeeld om poging uitreizen kalifaat

Vier kleinkinderen
Mandy, de dochter van ‘opa Klaas’ (“Zijn achternaam is vanavond niet belangrijk”, aldus Matthijs van Nieuwkerk) vertrok in 2015 naar Syrië, nadat ze in Nederland was geradicaliseerd. Ze nam haar vier kinderen met zich mee. De jongste was toen drie maanden oud.

Straf verdiend
De laatste tijd had Klaas geen contact meer met Mandy. Om zichzelf te beschermen, zegt hij. Hij is het er dan ook mee eens dat zij gestraft moet worden voor het steunen van een terroristische organisatie. “Ze heeft dingen gedaan die niet kunnen, daar moet ze voor bestraft worden.”

Erbarmelijke omstandigheden
“Maar de kinderen hebben daar niks mee te maken”, benadrukt hij. “We zijn al maanden bezig met een paar ouders om de regering in actie te krijgen de kinderen uit die kampen te halen. Die leven daar onder erbarmelijke omstandigheden.” Maar er gebeurt niks. Dat Klaas zijn verhaal in de media doet, noemt hij “een laatste redmiddel”.

Terugkeren
Het is een discussie die al langer speelt. De Nederlandse regering legt de verantwoordelijkheid bij de ouders. Bovendien is er vrees dat de ouders ook terugreizen op het moment dat hun kinderen weer in Nederland zijn, met alle gevolgen van dien.

Twitter is verdeeld
De discussie splijt niet alleen de Nederlandse politiek. Ook op Twitter maakt de uitzending veel los. ‘Niet meer laten terugkeren’, vinden Twitteraars. ‘Maar het zijn wel kinderen, die er niks aan kunnen doen’, vinden anderen. Naast discussie, is er ook respect dat Klaas zijn verhaal doet.

Bekijk het gesprek uit De Wereld Draait Door hier terug.

VIDEO'S | NIEUWS | KINDEREN | TV | FRAGMENT GEMIST | IS | MEEPRATEN | BUITENLAND

Bron: DWDD | Foto: Still DWDD

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer fragment gemist

Lees dit ook even

Please update your browser