Achter de schermen zijn we druk bezig met onze nieuwe site LINDA.nl. Wil je een voorproefje? Klik dan hier (je kunt altijd terug)

fragment gemist

Verhaal van arts in 'De Reünie' maakt indruk op kijkers: 'Tranen in mijn ogen'

Verhaal van arts in 'De Reünie' maakt indruk op kijkers: 'Tranen in mijn ogen'

Abdelali Bentohami had van jongs af aan al een duidelijk doel voor ogen: dokter worden en zieke kinderen, die geen geld hebben voor medische zorg, helpen.

| Jet Canneman

In De Reünie (KRO) vertelt hij hoe hij tegenwoordig in zijn vakanties kosteloos kinderen opereert in Marokko.

Lees ook
Klas in ‘De Reünie’ spreekt voor het eerst in 42 jaar over traumatische brand

 

Rijen voor het ziekenhuis

Toen Abdelali als kind in Marokko rijen zag staan met arme mensen voor de deuren van het ziekenhuis maakte dit diepe indruk op hem. Vanaf dat moment had de jonge Abdelali nog maar één doel voor ogen: dokter worden zodat hij ook deze mensen kon helpen.

Levensreddende operaties

Naast de twee privéklinieken die Abdelali inmiddels in Nederland heeft, zette hij vijf jaar geleden ook een stichting op: Santé pour tous. Met deze stichting haalt hij geld op om –vaak levensreddende – operaties uit te voeren bij kansarme patiëntjes in Marokko.

Lees ook
Veel artsen bewaren pillen voor arme patiënt

Liefde en passie

Presentator Jan Kooijman ging met Abdelali mee naar Marokko, om met eigen ogen te zien welk heldenwerk hij daar verzet. Werk dat hem niet in de koude kleren gaat zitten, zo vertelt Abdeli. “Het is een grote verantwoordelijkheid dat mensen hun laatste hoop op je hebben gevestigd. Maar tegelijkertijd geeft het ook veel voldoening om dit werk te doen met zoveel liefde en passie.”

Als baby opgegeven

En met hoeveel liefde Abdelali dit doet, zien we als hij één van zijn vroegere patiëntjes weer opzoekt. Youssef woont in een krottenwijk en Marokkaanse artsen hebben hem al opgegeven als Abdelali hem als baby ziet liggen in een ziekenhuis. Hij laat het ernstig zieke jongetje overvliegen naar Nederland voor een hartoperatie en inmiddels is Youssef uitgegroeid tot een gezonde kleuter.

‘Over helden gesproken’

Abdelali is het jongetje nooit vergeten, zegt hij. “Het is gek om hem weer in mijn armen te hebben, maar het voelt ook weer heel vertrouwd. Ik hou gewoon van dit mannetje.” Kijkers zijn onder de indruk van het werk van Abdelali:

Bekijk het fragment hier terug vanaf minuut 37:40.

NOG MEER VIDEO’S ZIEN?
Meld je aan bij LINDA.tv voor nog meer video’s & originele LINDA.tv-programma’s.

NIEUWS | TV | FRAGMENT GEMIST

Bron: NPO | Foto: NPO

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer fragment gemist

Lees dit ook even

Please update your browser