fragment gemist

Daphne werd wanhopig van het oorsuizen dat ze opliep in de sportschool

Daphne werd wanhopig van het oorsuizen dat ze opliep in de sportschool

Hoe oorsuizen je leven tot een hel kan maken, vertellen Daphne en Joan in ‘RTL Late Night’. Daphne heeft er last van, Joans dochter pleegde euthanasie vanwege haar oorsuizen.

| Jet Canneman

Kijkers zijn onder de indruk van de heftige verhalen.

Lees ook
Joans dochter hoorde permanent een piep: ‘Euthanasie was de enige menswaardige uitweg’

Piep na bezoekje sportschool
In Nederland hebben zo’n 1,5 miljoen mensen last van oorsuizen. Bij Daphne (31) ontstond het op haar 24e, na een sportles waar de muziek keihard stond. ’s Avonds hoorde ze een piep die niet meer weg ging. Ook kreeg ze last van hyperacusus, extreme gevoeligheid voor geluid. De klachten zijn nu iets minder geworden, mede door het constante gebruik van oordoppen met verschillende filters. Maar ze kan zich nog goed de wanhoop van de eerste jaren – toen de klachten het hevigst waren – herinneren.

Proefkonijn
Ze vertelt over de frustratie door het ontbreken van een geschikte behandelmethode: “Ze kunnen hele gezichten transplanteren, waarom konden ze mij dan geen nieuwe oren geven?” In haar zoektocht naar een behandeling ging Daphne langs talloze ziekenhuizen in binnen- en buitenland. Ze kreeg meer het gevoel dat ze een proefkonijn was dan dat ze daadwerkelijk geholpen werd. “Daar werd ik echt heel verdrietig van.”

Euthanasie
Bij Daphne werden de klachten geleidelijk iets dragelijker. Helaas was dat niet het geval bij Gaby Olthof. Zij pleegde drie jaar geleden op 47-jarige leeftijd euthanasie, nadat ze niet langer kon leven met haar oorsuizen. Gaby’s moeder, Joan, heeft een boek geschreven over haar dochter – Gevangen In Geluid – en vertelt hoe Gaby eerder artsen had gevraagd of ze haar niet doof konden maken.

Lees ook
‘De godganse dag hoor ik een soort autoalarm in m’n hoofd’

Doof maken geen optie
Joan: “Los van het feit dat het een ethische kwestie is waar artsen zich liever niet aan wagen, was er ook niet de garantie dat het zou werken. Sterker nog: de klachten zouden juist nog sterker kunnen worden.” Ook Daphne heeft aan artsen voorgesteld om iets door te snijden zodat ze van haar klachten af zou komen. “Gelukkig is bij mij de overgevoeligheid voor geluid wel wat afgenomen de afgelopen jaren, daarom kan ik hier nu ook zitten.”

‘Altijd oordoppen mee’
Indruk maakt ook het fragment waarin we horen welk geluid Gaby al die jaren continu in haar hoofd hoorde en Joan vervolgens een stuk uit de afscheidsbrief van haar dochter voorleest.

Bekijk de hele aflevering van RTL Late Night hier.

NOG MEER VIDEO’S ZIEN?
Meld je aan bij LINDA.tv voor nog meer video’s & originele LINDA.tv-programma’s.

VIDEO'S | NIEUWS | TV | FRAGMENT GEMIST

Bron: RTLXL | Foto: https://www.rtl.nl/video/ca33b2f8-6df3-3b6b-8632-74aa08ad46e3/

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Els LagerweijEls Lagerweij

Op sportscholen staat de muziek kei en kei hard, heb daar bij herhaling iets van gezegd maar daar doen ze niets op uit, dan maar oordoppen ingedaan. De arbeidsinspectie moet er eens langs gaan, die controleren wel bedrijven op geluidoverlast, die aan alle voorwaarden moeten voldoen, maar sportscholen zijn vogelvrij!

Meer fragment gemist

Meest gelezen

Lees dit ook even

Please update your browser