Achter de schermen zijn we druk bezig met onze nieuwe site LINDA.nl. Wil je een voorproefje? Klik dan hier (je kunt altijd terug)

fragment gemist

Volgens deze advocaat misbruiken moeders vaak hun macht bij een scheiding

Volgens deze advocaat misbruiken moeders vaak hun macht bij een scheiding

Duizenden kinderen lijden jaarlijks onder de vechtscheiding van hun ouders. Strafrechtadvocaat én ervaringsdeskundige Richard van der Weide stelt dat moeders hierbij vaak hun macht misbruiken.

| Jet Canneman

Zo houden ze kinderen weg bij hun vaders, en grijpen Jeugdzorg of rechters nauwelijks in, vertelt Van der Weide in RTL Summer Night.

Lees ook
Fragment gemist: Ivo spreekt zijn kinderen na een heftige scheiding niet meer 

Ex een hak zetten
Met een opiniestuk in NRC wil hij een lans breken voor alle kinderen die worden weggehouden van hun vader ‘met leugens en bedrog omdat moeder haar rancune geen plaats kan geven’. Volgens Van der Weide wordt in zo’n situatie niet ingegrepen door Jeugdzorg, omdat zij van mening zijn dat ingrijpen ten nadele van de kinderen is. “Dat leidt ertoe dat moeders in dit land hun macht straffeloos kunnen misbruiken.” Omdat moeders doorgaans de hoofdverzorgers van de kinderen zijn, hebben zij een perfect machtsmiddel in handen, stelt Van der Weide. “Dat is natuurlijk ideaal als je je ex een hak wil zetten omdat hij verder gaat met z’n leven en bijvoorbeeld een nieuwe relatie krijgt. Hier zijn de kinderen én de vader dan ernstig de dupe van.”

Geen contact meer met eigen kinderen
Van der Weide vertelt dat deze vorm van ‘ouderverstoting’ in Amerika zelfs wordt gezien als kindermishandeling, maar dat rechtspraak en Jeugdzorg in Nederland zich er geen raad mee weten. “In Nederland zeggen ze: ga nog maar eens om tafel zitten, terwijl je dat al zo vaak hebt gedaan.” Dat Van der Weide zich zo hard maakt voor deze zaak is niet alleen puur professioneel, maar ook omdat hij ervaringsdeskundige is. Hij heeft zelf in een vechtscheiding gezeten en heeft zelfs geen contact meer met zijn twee oudste kinderen. “Ik merk dat het me emotioneert als ik erover praat, maar ik ben verdergegaan, dat is de enige manier.” Jeugdzorg adviseerde hem ruim twee jaar geleden door alle problemen even afstand te nemen van zijn kinderen en sindsdien heeft hij ze niet meer gezien. Volgens Van der Weide komt dit doordat ze alleen maar nog meer zijn opgestookt door zijn ex.

Lees ook
Julia’s ouders hadden een vechtscheiding: ‘Ze praten alleen nog via een advocaat’

Vader langzaam uit beeld
Van der Weide geeft toe dat hij zelf ook niet helemaal vrijuit gaat: “Ik heb ook lelijke dingen over mijn ex gezegd, ook tegen de kinderen.” Toch ligt het misbruik volgens hem bij degene die de meeste macht heeft over de kinderen en dat is negen van de tien keer de moeder. Als deze kwaad spreekt over de vader, geven de kinderen vervolgens aan dat ze niet meer naar hem toe willen. “Vervolgens is de minst kwade oplossing om het meeste gezag aan de moeder toe te kennen, waardoor de vader steeds meer uit beeld verdwijnt.”

Bekijk de hele aflevering van RTL Summer Night hier.

NOG MEER VIDEO’S ZIEN?
Meld je aan bij LINDA.tv voor nog meer video’s & originele LINDA.tv-programma’s.

VIDEO'S | NIEUWS | TV | FRAGMENT GEMIST

Bron: RTL XL | Foto: RTL XL

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer fragment gemist

Lees dit ook even

Please update your browser