fragment gemist

Actionfan Ria in actie: 'Het is hier toch net een pretpark?'

Actionfan Ria in actie: 'Het is hier toch net een pretpark?'

Wie een programma over de Action maakt, kan niet om Ria Struijk-Evengroen heen. In De prijsvechter was de grootste Actionfan van Nederland shoppend in haar favo winkel te zien.

| Boris Lemereis

Vanzelfsprekend was ze gisteravond te zien in het VPRO-programma De prijsvechter.

Lees ook
Ria runt Action-fanpagina: ‘Als ik een dag niet post, vragen mensen of ik ziek ben’

Goedkoop
In het programma onderzoeken journalisten Roland Duong en Marijn Frank hoe het kan dat sommige producten zó goedkoop zijn. Bij zo’n onderzoek mag de Action natuurlijk niet ontbreken. De winkel gaf ‘goedkoop’ een nieuwe betekenis in Nederland. Maar is dat wel zo positief?

Volle actie
Als het aan Ria ligt wel. In het programma zien we haar in haar huis, waar bijna alles bij de Action vandaan komt. Ook zien we Ria eindelijk eens in actie: samen met presentator Roland brengt ze een bezoekje aan haar favoriete winkel.

Pretpark
Daar wordt het duidelijk: Ria houdt werkelijk van álles wat in de Action te koop is. Een sausdispenser in de vorm van een pistool? “Dat is toch hilarisch?” Een houten bak? “Leuk als fruitschaal, of voor een plantje, of een dingetje.” En de winkel zelf? Die vindt ze ‘net een pretpark’.

Lonen
Zulke koopjespretparken zijn niet zo onschuldig als ze eruitzien, concluderen de programmamakers. De meeste goedkope spullen komen uit China. Terwijl de lonen in China gestegen zijn, had de westerse middenklasse het de laatste jaren juist moeilijker: in het westen stegen lonen niet meer en gingen veel banen verloren. Dat komt deels doordat bedrijven hun productie naar China verplaatsten, stellen de programmamakers. Ook het milieu heeft te lijden onder de hoeveelheid plastic van al die goedkope spullen. Mensen noemen het programma op Twitter ‘inzichtgevend’.

Blij
Ria denkt er liever niet over na. “Je kunt er natuurlijk theorieën over hebben en erover gaan praten, maar ik leef hier in een land waar ik eigenlijk niet over na hoef te denken. En ik ben blij met lage prijzen. Ik ga er vanuit dat het allemaal goed zit.”

Bekijk de hele aflevering van De prijsvechter op de website van de VPRO. Het fragment waarin Ria gaat winkelen begint op minuut 9.40.

Lees ook
Documentairemaker: ‘Vraag jezelf af: hoeveel spullen heb ik eigenlijk nodig?’

Nog meer video’s zien?
Meld je aan bij LINDA.tv voor nog meer video’s & originele LINDA.tv-programma’s.

VIDEO'S | NIEUWS | TV | FRAGMENT GEMIST

Bron: VPRO - De Prijsvechter | Foto: Still VPRO

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer fragment gemist

Meest gelezen

Meer fragment gemist

Lees dit ook even

Meer fragment gemist

Please update your browser