fragment gemist

Kijkers diep geroerd door kwetsbare jongeren in docu 'Spiegeldromen'

In ‘2Doc: Spiegeldromen’ (Human) vertellen jongeren uit het praktijkonderwijs over hun jeugd, herinneringen en dromen. En dat zet je weer even met beide benen op de grond. 

| Kirsten Zijderveld

Kijkers zijn erg onder de indruk. ‘Ik wil ze allemaal knuffelen’, schreef iemand op Twitter.

Lees ook
Vier op tien jongeren heeft last van psychische klachten

Praktijkonderwijs

Het praktijkonderwijs is er voor jongeren voor wie de theorie op het vmbo te hoog gegrepen is. Ze halen geen landelijk erkend diploma. In de film Spiegeldromen van Marjoleine Boonstra gaat een aantal jongeren uit het praktijkonderwijs in gesprek met hun spiegelbeeld. Op een integere manier zien we ze vertellen over nare herinneringen uit hun jeugd of dromen voor de toekomst.

Van mishandeling tot depressie

Er komen veel pijnlijke verhalen naar boven, zoals dat van Abigail (16), die mishandeld werd door haar vader en blij is dat ze hem nu niet meer hoeft te zien. Of Wesley (18), die al twee jaar geen contact meer heeft met zijn moeder, omdat ze ‘klaar met hem was’. En daar houdt het niet mee op: er wordt ook verteld over depressie, zelfbeschadiging, en pesterijen.

Spiegeldromen

Maar het gaat ook over fijne herinneringen (‘Toen ik mijn trekkerdiploma haalde”) en dromen voor later, zoals “werken bij Karwei” of “boer worden”. Kijkers hebben veel respect voor de leerkrachten van deze jongeren, omdat ze hen met zoveel liefde en aandacht een veilige plek geven waar ze zichzelf kunnen zijn en ontwikkelen.

‘De kreukels blijven’

Een docente gebruikt een stuk papier om iets duidelijk te maken: “Als baby ben je als een glad stuk papier. Elke keer dat er iets gebeurt, komt er een kreukel bij. Als je goed in m’n vel zit, ga je dat weer recht strijken. Maar je ziet: de kreukels in het papier blijven.”

Bekijk het fragment bovenaan deze pagina. De hele documentaire vind je hier.

In De spiegel en ik op LINDA.tv kleden vrouwen zich aan voor de spiegel en vertellen ze hoe ze zichzelf zien.

VIDEO'S | NIEUWS | TV | FRAGMENT GEMIST

Bron: Human | Foto: Still video

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer fragment gemist

Meest gelezen

Lees dit ook even

Please update your browser