Achter de schermen zijn we druk bezig met onze nieuwe site LINDA.nl. Wil je een voorproefje? Klik dan hier (je kunt altijd terug)

fotoserie

Met deze optimistische fotoserie herdenkt fotograaf Annet de aanslag in Nice

Met deze optimistische fotoserie herdenkt fotograaf Annet de aanslag in Nice

Het is vandaag twee jaar geleden dat de aanslag in Nice – waarbij 84 mensen omkwamen – plaatsvond. iPhone-fotograaf Annet de Graaf maakte als herdenking een fotoserie op de plek van de ramp.

| Verena Verhoeven

Annet exposeert over de hele wereld, heeft Apple’s CEO Tim Cook rondgeleid door Amsterdam, vertelt over haar iPhone-avonturen en bracht Morning Amsterdam uit: een boek vol iPhone-foto’s.

Lees ook
Hoe bizar: Zita’s ene vriendin was bij aanslag Nice en andere bij Berlijn

Aanslag in Nice

Twee jaar geleden vierde een grote groep mensen nietsvermoedend de Franse feestdag Quatorze Juillet aan de Promenade des Anglais in Nice toen een vrachtwagen op ze inreed. De aanslag eiste 84 levens en hield de media wekenlang bezig. Hoewel de plek nu een tragische geschiedenis heeft, zag Annet dat de bevolking vooral door wil met leven. “Ik werd overrompeld door de azuurblauwe zee van de Baie des Anges, de reflecterende kleuren van sportoutfits, rode ballonnen en blauwe ijzeren stoeltjes. Een visueel genot voor elke fotograaf”, vertelt Annet aan LINDAnieuws.

Toen en nu

Maar de tragische gebeurtenis was volgens Annet niet helemaal verdwenen. “De aanslag was voelbaar in stilte aanwezig. In de witte afrastering en betonblokken. In de stilte van de soldaten met mitrailleurs, die de hele dag op en neer patrouilleren. En in het afgelegen monument met een boek vol tranen en medeleven.”

Lees ook
Eva (18) overleefde de aanslag in Nice: ‘Ik liep tussen de lijken door’

Plek des doods

Ook dacht Annet op de plek terug aan alle mensen die de vreselijke aanslag hebben meegemaakt. “De aanslag was ook voelbaar door de afwezigheid van de nabestaanden van slachtoffers en direct betrokkenen – te getraumatiseerd om terug te keren naar de plek des doods. Het is een groot contrast met wat op dit moment zichtbaar is.”

Kleurrijke stoet

Annet zag op de Promenade “een kleurrijke stoet aan energieke en excentrieke mensen, jong en oud.” Dat resulteerde in deze mooie fotoserie die – geloof het of niet – gemaakt is met een iPhone. “Op de vele gevels, vlaggen en gedenkstenen zie je het Franse motto: Liberté, egalité en fraternité. Geen terreur zal het volk eronder krijgen. Deze wilskracht straalt de Promenade uit. Daarom is deze serie mijn ode aan het leven.”

Lees ook
Eén jaar na Nice: ‘Iedereen kon opzij springen, behalve mijn moeder’

herdenking Nice fotoserie

herdenking Nice fotoserie

aanslag nice fotoserie

herdenking Nice fotoserie

herdenking Nice fotoserie

herdenking Nice fotoserie

herdenking Nice fotoserie

herdenking Nice fotoserie

Start je dag met een verse dosis nieuws in je mailbox – geselecteerd door de redactie van LINDAnieuws. Schrijf je hier in voor onze ochtendnieuwsbrief en begin je dag goed geïnformeerd.

NIEUWS | INTERVIEW | FOTOSERIE | BUITENLAND | AANSLAG NICE

Bron: Annet de Graaf | Foto: Annet de Graaf - Snap the City

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer fotoserie

Ho, ho, ho, wat handig: met deze interieur-tips stoom je je huis klaar voor de kerstdagen
Advertorial

Ho, ho, ho, wat handig: met deze interieur-tips stoom je je huis klaar voor de kerstdagen

Weet jij na het optuigen van de kerstboom nooit meer precies wat je verder nog kunt doen om de kerstsferen in huis te halen zonder dat je woonkamer meteen in een stilstaande kermis verandert? 

Lees dit ook even

Please update your browser