nieuws

Foto’s Marks overleden zoontje gingen viraal: 'Ze staan nu op de piano'

Foto’s Marks overleden zoontje gingen viraal: 'Ze staan nu op de piano'

Mark en zijn vrouw Susannah verloren in april hun vijfjarige zoontje Arend na een kort ziekbed. Drie dagen later kwam zoontje Olaf ter wereld. De foto’s die het gezin liet maken gingen viraal. Wij vroegen ons af hoe het nu met Mark gaat.

| Merel Boudrie

“Die week was natuurlijk verdrietig en hartverscheurend, maar er waren ook bijzondere momenten”, vertelt hij aan LINDAnieuws.

Lees ook: Foto’s gezin met overleden zoontje volop gedeeld

De laatste foto’s
Vlak na het overlijden van Arend wees de uitvaartondernemer Mark en Susannah op de mogelijkheid om laatste foto’s te laten maken door de stichting Make a Memory. “Wij dachten: kom op joh, we hebben wel iets anders aan ons hoofd. Maar bij twijfel moesten we het doen, zei ze.”

Hoe kijken jullie hierop terug?
“Aan het begin schrok het me af, maar snel daarna is dat juist omgeslagen in dankbaarheid. Ze heeft ons geholpen Arend vast te houden, te knuffelen en te aaien. Ze liet ons zien dat we nog contact konden hebben.”

Eén van de foto’s die werd gemaakt door Make a Memory:

Schermafbeelding 2016-09-08 om 22.08.59

Gemengde gevoelens
“De foto’s staan nu bij ons thuis op de piano. Het helpt me dagelijks om te beseffen dat het echt zo is. Ook geven ze me een prettig gevoel: Arend staat er ontzettend mooi op. Naast dat die week natuurlijk verdrietig en hartverscheurend was, waren er ook hele mooie, bijzondere momenten.”

Hoe gaat het nu?
Naar omstandigheden gaat het goed met het Amsterdamse stel. “We zijn weer voorzichtig begonnen met werken. We werken allebei met kinderen, dus dat is nog best een ding, maar we staan er nu anders in. Ik besef dat niets zo vanzelfsprekend is als het lijkt. Je hebt te maken met hele krachtige, vitale jonge kinderen, maar het heeft aan de andere kant ook echt iets heel kwetsbaars.”

Leven in het nu
“Sinds de dood van Arend probeer ik veel meer in het nu te leven. Waar ik voorheen weleens tegen mijn kinderen zei: ‘Nu heb ik even geen zin, morgen lees ik een boekje voor’, denk ik nu: nee, met heel veel plezier lees ik nú een boekje voor. Dat is soms ook wel vervelend, je moet geen doemdenker worden.”

Lees ook: Viraal: baby wordt ‘vastgehouden’ door overleden vader

‘Dit is een stomme dag’
“We hebben het nog waanzinnig veel over Arend. Het huis hangt ervan aan elkaar. We lachen vaak om uitspraken die hij deed. Als Arend een klein dingetje bijvoorbeeld niet zo leuk vond, zoals even z’n bordje opruimen, zei hij: ‘Dit is een stomme dag.’ Dus als we een kleine tegenslag hebben zeggen we weleens: ‘Dit is een stomme dag.'”

IMG_2041

‘Een vogel die gevlogen is’
Samen met Arends peetvader Arthur heeft Mark gisteren de Mont Ventoux beklommen. Het geld dat ze hiermee hebben opgehaald gaat volledig naar de stichting Make a Memory. “Arend is geworden tot een vogel die gevlogen is. De Mont Ventoux roept bij mij hetzelfde gevoel op. Het past goed bij elkaar. Bij Arend, en bij ons.”

NIEUWS | INTERVIEW | HOE IS HET NU?

Bron: Mark van Asch | Foto: Mark van Asch / Make a Memory

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer nieuws

Paella, plaza's en prachtige parken: 10 x dit moet je doen als je in Valencia bent
Advertorial

Paella, plaza's en prachtige parken: 10 x dit moet je doen als je in Valencia bent

Slechts tweeënhalf uur vliegen en je landt op de bakermat van de paella: Valencia. De stad waar 300 dagen per jaar de zon schijnt en waar je dus absoluut een keertje heen moet. 

Meest gelezen

Lees dit ook even

Please update your browser