Achter de schermen zijn we druk bezig met onze nieuwe site LINDA.nl. Wil je een voorproefje? Klik dan hier (je kunt altijd terug)

nieuws

Deze zogenoemde 'fluistervideo's' helpen je te stoppen met (onder meer) piekeren

YouTubevideo’s worden steeds populairder, maar dat betekent niet dat we ze allemaal kennen. Er bestaat namelijk zoiets als ASMR-fluistervideo’s, waarvan je tintelingen zou krijgen.

| Yara Mureau

RTL Nieuws schreef een artikel van het fenomeen; wij maakten meteen onze eigen versie hiervan. Nieuwsgierig geworden? Bekijk LINDA.’s ASMR-video hier.

ASMR-fluistervideo’s

ASMR staat voor Autonomous Sensory Meridian Response. De zogenoemde ASMR-fluistervideo’s krijgen miljoenen views. In die video’s praten jonge mensen met een fluisterende stem, en maken geluiden zoals: tikken op een plastic beker of papier knisperen. Kijkers kunnen daar tintelingen van krijgen, maar het kan je hartslag ook verlagen.

Populariteit

Ondanks de populariteit van de video’s, zijn we er nog niet achter hoe het komt dat je er zulke lichamelijke reacties op kunt krijgen. Maar, zegt psycholoog en onderzoeker Anouk Keizer, dat was bij mindfulness ook zo. “Mindfulness was eerst ook een beetje zweverig. Toen het al jaren populair was, ging de wetenschap het pas onderzoeken.”

Rustig worden

Dat mensen er rustig van worden blijkt, want ASMR zou ook helpen bij een burn-out of depressie. ASMR als therapie inzetten kan helaas niet; daar is onderzoek voor nodig. Wel sprak RTL Nieuws een zestienjarig meisje, dat vijf jaar geleden last kreeg van depressieve klachten. Zij merkt het verschil sinds ze fluistervideo’s kijkt. “Als ik me concentreer op de geluidjes in de ASMR-filmpjes, stop ik met piekeren en val ik in slaap.”

Benieuwd naar zo’n video? Bekijk dan de video bovenaan het bericht.

Lees ook
Klinisch neuropsycholoog: ‘Burn-outs kunnen leiden tot blijvend hersenletsel’

VIDEO'S | NIEUWS | TECH

Bron: RTL Nieuws | Foto: Still YouTube-video

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer nieuws

Lees dit ook even

Please update your browser