nieuws

Gemengde gevoelens over aangekondigde films Thaise voetballertjes

Gemengde gevoelens over aangekondigde films Thaise voetballertjes

De twaalf Thaise voetballers en hun coach die drie weken lang vastzaten in een ondergelopen grot zijn amper bevrijd, of er zijn al twee films over de redding aangekondigd. 

| Justine Wouterson

En daar is niet iedereen over te spreken.

This is a true story…

Gisteren werd al bekend dat de christelijke filmstudio Pure Flix aan de slag gaat met een filmbewerking van de reddingsactie, waarbij alle gestrande tieners en hun trainer levend uit de grot werden gehaald, maar een reddingswerker om het leven kwam. Vandaag kwam daar de aankondiging voor een tweede film bij, van viermalig Step Up-regisseur John M. Chu.

Even dimmen hoor

Ten eerste wordt er op Twitter gediscussieerd of er niet even een paar jaar gewacht moet worden met dit hele plan. Het verhaal is immers nog verser dan vers en we weten nog nauwelijks hoe het met de voetballers gaat.

Witwaspraktijken

Verder wordt door velen verwacht dat het drama vertolkt zal worden door een voornamelijk blanke en allesbehalve Thaise cast, wat in Hollywood ook wel als whitewashing omschreven wordt. Op het sociale platform duikt dan ook de ene na de andere sarcastische grap op over een mogelijke hoofdrol voor actrice Scarlett Johansson. Zij zou ‘geknipt’ zijn voor een rol in één van de films, aangezien de (geverfde) brunette vorig jaar al een Aziatisch personage speelde (Ghost In The Shell) zonder ook maar enige roots te hebben in het werelddeel.

Nog zo’n leuke optie

Ook acteur Matt Damon komt voorbij; hij kreeg tot groot ongenoegen van vele filmliefhebbers de hoofdrol in de Chinese actiefilm The Great Wall (2016).

‘Ik laat het niet gebeuren’

Maar als het aan M. Chu ligt, hoeven we bij zijn film niet te vrezen voor ‘whitewashing’ van het verhaal. ‘Ik weiger Hollywood het verhaal rond de Thaise grotreddingsactie te whitewashen’, aldus de regisseur op Twitter. ‘Niet als ik het kan helpen. We laten het niet gebeuren of gaan ze flink dwarsliggen. Dit is een prachtig verhaal over mensen die andere mensen redden. Dus als iemand eraan denkt dit verhaal onder handen te nemen, dan kan hij dat beter correct en respectvol doen.’

Lees ook
Australische arts die jongens uit grot redde, hoort vlak na actie dat vader is overleden

NIEUWS | BEKEND | BUITENLAND

Bron: ANP, Twitter | Foto: ANP

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer nieuws

Lees dit ook even

Please update your browser