Achter de schermen zijn we druk bezig met onze nieuwe site LINDA.nl. Wil je een voorproefje? Klik dan hier (je kunt altijd terug)

nieuws

YouTube vindt Nederlandse filmtrailer 'beledigend voor grote bevolkingsgroepen'

YouTube heeft de makers van de nieuwe Nederlandse film Redbad gevraagd de trailer van de film te verwijderen. Ook weigert YouTube de promotievideo bij mensen onder de aandacht te brengen.

| Raounak Khaddari

Dat heeft de internetdienst in een brief aan de makers van de film laten weten.

Lees ook
Hier zal die eerste Nederlandse Netflix-serie over gaan

Plot

De film die geproduceerd wordt door Klaas de Jong gaat over de Friese held Radboud. Hij zou in de vroege middeleeuwen een strijd hebben gevoerd tegen christenen die hun geloof nogal agressief opdrongen. Volgens De Jong is het verzet tegen het christendom een belangrijk thema in de film en “vanuit ons Nederlandse perspectief is dat geen groot issue. Maar in de rest van de wereld is dat het blijkbaar wel.”

Onderzoek

“Nog voordat iemand ook maar één scene heeft gezien, hebben we al honderden boze mails en brieven gehad dat we de geschiedenis geweld hebben aangedaan”, vertelt De Jong. Terwijl de makers veel archiefonderzoek hebben gedaan om een film te maken die de geschiedenis recht doet. “Blijkbaar hebben we toch een gevoelige snaar geraakt.”

Aanstootgevend

YouTube vindt de film waarin onder anderen Martijn Fischer en Egbert Jan Weeber acteren ‘beledigend en aanstootgevend’. De producent kan het haast niet geloven: “Het is bizar dat Amerikanen nu willen gaan bepalen wat voor Nederlanders aanstootgevend moet zijn.” De Jong laat dan ook weten dat hij de trailer van de film niet zal aanpassen of verwijderen.

VIDEO'S | NIEUWS | BUITENLAND

Bron: ANP | Foto: ANP Foto

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer nieuws

Lees dit ook even

Please update your browser