nieuws

Fikse bezuinigingen ouderenzorg leveren niks op

Fikse bezuinigingen ouderenzorg leveren niks op

De bezuinigingsoperatie op de ouderenzorg van twee miljard euro heeft niks opgeleverd volgens het ‘AD’. Intussen zitten kwetsbare ouderen thuis en krijgen ze niet de zorg die ze nodig hebben.

| Gaby Boterkooper

Van al de bezuinigingen blijft niets over, schrijft het AD.

Lees ook
Pleegouders na bezuinigingen in zorg: ‘Ons gezin valt uiteen’

Besparen
Het kabinet Rutte II dacht 1,88 miljard te besparen door ouderen minder snel naar het verpleeghuis te laten gaan en tegelijkertijd te bezuinigen op thuiszorg. Uiteindelijk blijft er van de hele bezuiniging niks over, blijkt uit berekeningen van het AD, De Groene Amsterdammer en het platform voor onderzoeksjournalistiek Investico.

Kwaliteit
Zowel verpleeghuizen als de wijkverpleging en huishoudelijke hulp kregen er honderden miljoenen bij, omdat de bezuinigingen de kwaliteit van de zorg mogelijk minder zouden maken. Daarbij komt ook kijken dat alleen al om de zorg in verpleeghuizen op orde te krijgen, het kabinet de komende jaren 2,1 miljard extra moet investeren.

‘Terug bij af’
“We zijn volgend jaar terug bij af”, concludeert zorgeconoom Guus Schrijvers. De bezuiniging die het kabinet in 2012 aankondigde, is volgens hem een ‘noodingreep, ingegeven door de economische crisis’. “Toen bleek dat de crisis meeviel, kwamen er weer allerlei bedragen bij om de bezuiniging te verzachten. Maar we hebben de ouderenzorg grotendeels afgebroken.”

NIEUWS

Bron: AD | Foto: Hollandse Hoogte

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer nieuws

Meest gelezen

Lees dit ook even

Please update your browser