nieuws

Femke Halsema beëdigd als eerste vrouwelijke burgemeester van Amsterdam

Femke Halsema beëdigd als eerste vrouwelijke burgemeester van Amsterdam

Femke Halsema (52) is beëdigd als burgemeester van Amsterdam. Ze legde tijdens een speciale raadsvergadering de belofte af aan commissaris van de Koning van Noord-Holland, Johan Remkes.

| Maaike van de Graaf

De voormalig GroenLinks-leider volgt Eberhard van der Laan op, die in oktober overleed aan longkanker.

Lees ook
Hoe Femke Halsema het schopte tot eerste vrouwelijke burgemeester van Amsterdam

Vrouwelijke burgemeester

Halsema werd begin juli voorgedragen door de gemeenteraad. Ze is daarmee de eerste vrouwelijke burgemeester van onze hoofdstad. Voorafgaand aan de beëdiging nam Jozias van Aartsen afscheid. Hij was sinds december waarnemend burgemeester van Amsterdam en gaat nu met pensioen.

Van der Laan

Halsema zei in haar toespraak dat ze zich zal inzetten voor de vrijheid van alle Amsterdammers. Ze begon haar speech met de woorden die Eberhard van der Laan uitsprak toen hij acht jaar geleden werd geïnstalleerd als burgemeester van Amsterdam. Daarin bedankte hij iedereen voor het vertrouwen dat in hem werd gesteld. ,”Ik heb ze gekozen omdat ik het niet beter zou kunnen zeggen”, zei ze. “En omdat ik hier niet zou willen beginnen door met een boogje om Eberhard heen te lopen. Dat kan ook helemaal niet.” Ze richtte zich daarbij ook tot de weduwe van Van der Laan aan, die bij de vergadering aanwezig was.

Halsema

De nieuwe burgemeester van Amsterdam zat tussen 1998 en 2010 in de Tweede Kamer. Vanaf 2002 was ze fractievoorzitter van GroenLinks. De 52-jarige Halsema werd al lange tijd genoemd als opvolger van Van der Laan. Toch bleef het tot het einde spannend of ze het zou worden.

Lees ook
Femke Halsema wordt nieuwe burgemeester van Amsterdam

Start je dag met een verse dosis nieuws in je mailbox – geselecteerd door de redactie van LINDAnieuws. Schrijf je hier in voor onze ochtendnieuwsbrief en begin je dag goed geïnformeerd.

NIEUWS

Bron: ANP | Foto: ANP foto

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer nieuws

Lees dit ook even

Please update your browser