Achter de schermen zijn we druk bezig met onze nieuwe site LINDA.nl. Wil je een voorproefje? Klik dan hier (je kunt altijd terug)

F*ck Blue Monday

Heftiger dan alleen Blue Monday: deze negen BN'ers zijn openhartig over hun burn-out

Heftiger dan alleen Blue Monday: deze negen BN'ers zijn openhartig over hun burn-out

Blue Monday, ook wel de depressiefste dag van het jaar. Een goed moment om stil te staan bij een burn-out, iets waar bijna een miljoen mensen per jaar last van hebben. 

| Marloes van Wijnen

Wij zetten negen BN’ers op een rij die zich openhartig hebben uitgesproken over hun burn-out.

Lees ook
Bedrijfsarts: ‘Voorkom burn-out door niet te perfectionistisch te zijn’

Niet de enige
Velen zullen Blue Monday in twijfel trekken, maar met bijna een miljoen mensen die last hebben van burn-out-klachten is zo’n dag als vandaag niet gek. In onder meer LINDA. 96 zijn verschillende acteurs, cabaretiers en presentatoren openhartig over een te hoge werkdruk, stress en depressie.

1. Manuel Venderbos
Presentator Manuel Venderbos weet hoe het is om op jonge leeftijd te kampen met burn-out-klachten. Hij was nog maar 34 toen hij een burn-out kreeg. “Ik was in de kracht van mijn leven”, zegt hij in LINDA. 96. “Op Twitter en Facebook las ik hoe goed het met anderen ging. Terwijl ik alleen maar kon slapen en huilen. Ik voelde me een prutser, iemand die het gewone leven niet aankan.”

2. Winston Gerschtanowitz
In LINDA. 148 doet Winston Gerschtanowitz ook een boekje open over stress en overwerken: “Ik heb zes weken helemaal niks gedaan. Ik was altijd zó hard aan het werken. Het heeft me echt veranderd. Ik ben dit jaar al vaker op de school van mijn kinderen geweest dan in de drie jaar ervoor.”

3. Sophie Hilbrand
Een paar jaar geleden sprak ook Sophie Hilbrand zich uit over haar burn-out-klachten, iets waar ze het eigenlijk liever niet over heeft. “Na de geboorte van Ravi had ik een overkill aan alles”, zegt ze tegen Viva. “Pas nu besef ik hoe krankzinnig hoog mijn energielevel altijd is geweest. Dat het dus ook óp kan raken.”

4. Martine Sandifort
Cabaretière Martine Sandifort staat bekend om haar gevatte grappen. Toch blijkt het in de praktijk niet altijd even leuk. Nadat ze in 2000 het Cameretten Festival wint, slaat de stress toe: “Ik zat als een hoopje ellende in de hoek”, zegt Martine tegen RTL Boulevard. “Het is heel erg lastig om te erkennen dat je depressief bent.”

5. Alex Klaasen
Misschien wel de jongste van het stel: Alex Klaasen was nog maar begin dertig toen hij erachter kwam dat hij het tóch niet zo prettig vond om zes dingen tegelijk te doen: “Steeds vaker kreeg ik angst- en paniekaanvallen op het toneel”, zegt hij in LINDA. 96. “De zaal lag dubbel van het lachen, terwijl het zweet mij uitbrak en dacht dat ik bezweek.”

6. Aldith Hunkar
“Bij elke stap die ik nam, wilde ik het beter doen dan daarvoor, waardoor ik constant op mijn tenen liep.” Zeer herkenbaar, voor mensen met burn-out-klachten. Aldith Hunkar kon maar niet stoppen met nóg harder haar best doen. “Uiteindelijk woog ik 45 kilo, huilde om niks en hyperventileerde. Een zielig hoopje mens – dat was er van me geworden”, vertelt ze in LINDA. 96.

7. Hugo Borst
“In de zomer van 2010 heb ik te lang doorgewerkt”, zegt Hugo Borst in LINDA. 96. “Na die zomer was ik geestelijk leeg. Ik sliep elke middag. Zo moe.” Wat hij van die tijd heeft geleerd? “Alles wat je doet, moet je gepassioneerd doen.”

8. Karin Bloemen
De burn-out van cabaretière Karin Bloemen was het gevolg van een vreselijk familiedrama: in 1989 kwam haar zus om bij een brand. “Ik nam haar zesjarige zoontje in huis. Voor hem moest ik sterk blijven.” Tot ze dat op een gegeven moment niet meer kon. “In mijn kop kan ik veel hebben, maar fysiek trok ik het niet meer. Het leven moest toch meer zijn dan keihard werken, kinderen opvoeden en vervolgens bekaf in slaap vallen? Een burn-out is letterlijk: opbranden.”

9. Huub Stapel
Uit het niets beginnen te huilen en zich niet meer kunnen herinneren waarom: acteur Huub Stapel had de ‘klassieke symptomen’ van een burn-out. “Ik sliep veel, zat op de bank of wandelde met de hond. Het leven is nooit meer hetzelfde na zoiets.”

Vragen over werkstress en burn-out klachten? Psycholoog Najla Edriouch beantwoordt prangende vragen over de lichamelijke klachten die erbij komen kijken. Hoofdvraag: hoe kan je een burn-out voorkomen? 

NIEUWS | BEKEND | F*CK BLUE MONDAY

Bron: LINDAnieuws | Foto: LINDA 96. Jouk Oosterhof / ANP

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer F*ck Blue Monday

Lees dit ook even

Please update your browser