Achter de schermen zijn we druk bezig met onze nieuwe site LINDA.nl. Wil je een voorproefje? Klik dan hier (je kunt altijd terug)

nieuws

FBI-directeur Comey ontslagen door Trump: 'Vertrouwen in FBI moet hersteld worden'

FBI-directeur Comey ontslagen door Trump: 'Vertrouwen in FBI moet hersteld worden'

De Amerikaanse president Donald Trump heeft FBI-directeur James Comey ontslagen. Comey leidde het onderzoek naar de mogelijke Russische inmenging bij de verkiezingen. 

| Kirsten Zijderveld

Het ontslag zou bedoeld zijn om het vertrouwen in de FBI te herstellen.

Lees ook
FBI bevestigt naar banden Rusland en Trump tijdens verkiezingen

Geen onderzoek naar Trump zelf
In een verklaring zegt het Witte Huis dat het ontslag volgde op een advies van minister van Justitie Jeff Sessions en diens plaatsvervanger Rod Rosenstein. Trump heeft Comey laten weten dat hij “niet langer in staat is leiding te geven aan de FBI”. De president noemt in zijn brief expliciet dat hij het “zeer op prijs stelt” dat Comey hem tot drie keer toe heeft laten weten dat de FBI geen onderzoek naar hemzelf doet. Maar dat gegeven verandert niets aan zijn besluit.

Hillary Clinton
Het plotselinge ontslag houdt verband met de manier waarop Comey is omgesprongen met het onderzoek naar de e-mails van Hillary Clinton. Onderminister van Justitie Rosenstein liet in een schriftelijke mededeling weten dat Comey volgens hem niet op eigen houtje had mogen bekendmaken dat Clinton zijns insziens niet moest worden vervolgd.

Op de stoel van de minister
“Het is niet aan de FBI-directeur om zo’n aankondiging te doen”, schrijft Rosenstein. Door te verklaren dat de zaak afgesloten diende te worden, ging Comey volgens Rosenstein op de stoel zitten van de minister van Justitie.

E-mailverkeer
Comey heeft van alle kanten kritiek gekregen op de manier waarop hij is omgegaan met het onderzoek naar Clinton, die tegen de regels in als minister haar e-mailverkeer via een privéserver liet lopen. Clinton zelf en de Democraten waren juist boos omdat hij kort voor de verkiezingen de zaak weer oprakelde door bekend te maken dat de FBI opnieuw een aantal e-mails tegen het licht hield. De kritiek van de nu regerende Republikeinen richt zich juist op zijn eerdere verklaring dat Clinton niet vervolgd diende te worden.

‘Nieuw begin’
Het vertrek van Comey “markeert een nieuw begin voor ons kroonjuweel van de wetshandhaving”, zei Trump in een korte persverklaring. Wie hem zal opvolgen is nog onbekend. James Comey werd in 2013 aangesteld door toenmalig president Barack Obama.

Een dag samen met je vriendinnen lachen, proeven en shoppen? Kom naar het LINDA.festival op 10 & 11 juni. Bekijk het programma en koop tickets hier. Pssst…Linda komt ook.

NIEUWS | BUITENLAND

Bron: NOS/ANP | Foto: ANP

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer nieuws

Lees dit ook even

Please update your browser