Achter de schermen zijn we druk bezig met onze nieuwe site LINDA.nl. Wil je een voorproefje? Klik dan hier (je kunt altijd terug)

nieuws

FBI bevestigt onderzoek naar banden Rusland en Trump tijdens verkiezingen

FBI bevestigt onderzoek naar banden Rusland en Trump tijdens verkiezingen

De FBI doet onderzoek naar eventuele contacten tussen het campagneteam van de Amerikaanse president Donald Trump en Rusland tijdens de Amerikaanse verkiezingen. Het onderzoek loopt sinds juli vorig jaar.

| Jorieke van Noorloos

Ook de mogelijke bemoeienis van de Russen met de Amerikaanse verkiezingen wordt onderzocht, zo meldt CNN.

Lees ook
Ongemakkelijke beelden: Trump weigert Merkel de hand te schudden tijdens fotomoment

Misdrijf
James Comey, directeur van de FBI, zegt toestemming te hebben gehad om de campagne van Trump te onderzoeken. Aan CNN vertelt hij dat er onder meer wordt gekeken naar de vermeende relatie tussen medewerkers van het campagneteam van Trump en de Russische overheid. “Dit houdt ook in dat er wordt gekeken of er sprake is van een misdrijf.” De directeur kan verder niets zeggen over het onderzoek, omdat de verdere inhoud daarvan nog geheim is.

Russische hack
Amerikaanse veiligheidsdiensten toonden eind 2016 aan dat Russische hackers zich hebben bemoeid met de Amerikaanse verkiezingen. Volgens de directeur van de National Security Agency, Michael Rogers, is er toen alleen informatie van de democraten gestolen. Rogers en de FBI zeggen dat het doel van de hack was om de verkiezingen te beïnvloeden in het voordeel van Trump.

Nepnieuws
Trump meldt op Twitter dat de Russische hack ‘nepnieuws’ is. Volgens hem is het hele verhaal verzonnen door de democraten. Maar het gerucht dat team Trump contact zou hebben gehad met Rusland, blijft hardnekkig terugkomen. Eerder moest Michael Flynn, de veiligheidsadviseur van Trump, al na een maand aftreden omdat hij had verzwegen dat hij voorafgaand aan de verkiezingen meerdere malen contact had gehad met hoge Russische functionarissen. Ook publiceerde The New York Times in februari een aantal transcripties van telefoongesprekken die bewijzen dat hoge leden in het campagneteam wel degelijk contact met Rusland hebben gehad.

Adam Schiff, voorzitter van de commissie van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden, zegt via Twitter dat de Amerikaanse president moet stoppen met zijn tweets over nepnieuws.

NIEUWS | BUITENLAND

Bron: CNN | Foto: ANP

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer nieuws

Lees dit ook even

Please update your browser