Achter de schermen zijn we druk bezig met onze nieuwe site LINDA.nl. Wil je een voorproefje? Klik dan hier (je kunt altijd terug)

nieuws

Facebook-medewerkers in Indonesië moeten mogelijk cel in voor overtreden privacywet

Facebook-medewerkers in Indonesië moeten mogelijk cel in voor overtreden privacywet

Er bestaat een kans dat Facebook-medewerkers in Indonesië voor een flinke tijd achter de tralies zullen verdwijnen. Het land stelt namelijk een onderzoek in naar het techbedrijf, omdat er mogelijk privacywetten zijn overtreden.  

| Stephanie Kersbergen

En als dit het geval is, dan staan de medewerkers tot wel twaalf jaar cel én een aantal heftige boetes te wachten.

Lees ook
Wat Facebook allemaal over je weet en hoe je de schade kunt beperken

Privacyschandaal

Het Amerikaanse techbedrijf is verwikkeld in een groot privacyschandaal. Het bedrijf Cambridge Analytica – dat data inzet voor marketingcampagnes – wordt ervan verdacht gegevens van vijftig miljoen Facebookleden te hebben gebruikt. In Indonesië zouden de gegevens van mogelijk een miljoen gebruikers zijn gebruikt door Cambridge Analytica. De Indonesische minister van Communicatie heeft opdracht gegeven voor een onderzoek naar dit schandaal. Eerder dreigde hij al om Facebook in het land uit de lucht te halen.

Onderzoek

Indonesië is niet het eerste land dat onderzoek doet naar het schandaal. De Canadese privacywaakhond kondigde ook al een onderzoek aan naar het bedrijf, naar aanleiding van de getuigenis van een oud-werknemer van Cambridge Analytica. Door zijn interviews in kranten als The Guardian en The New York Times kwam het grote schandaal boven water. Ook de Amerikaanse Federal Trade Commission heeft een onderzoek naar de techgigant ingesteld en Europa dringt bij het bedrijf aan op de strengere privacyregels, die binnenkort van kracht zullen gaan. Mark Zuckerberg, de oprichter van Facebook, heeft beloofd deze regels wereldwijd na te leven.

NIEUWS | BUITENLAND | TECH

Bron: ANP | Foto: ANP

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer nieuws

Ho, ho, ho, wat handig: met deze interieur-tips stoom je je huis klaar voor de kerstdagen
Advertorial

Ho, ho, ho, wat handig: met deze interieur-tips stoom je je huis klaar voor de kerstdagen

Weet jij na het optuigen van de kerstboom nooit meer precies wat je verder nog kunt doen om de kerstsferen in huis te halen zonder dat je woonkamer meteen in een stilstaande kermis verandert? 

Lees dit ook even

Please update your browser