nieuws

Expert over hypnobirthing: 'Pijnbeleving is anders als je ontspannen bent'

Expert over hypnobirthing: 'Pijnbeleving is anders als je ontspannen bent'

Model Kim Kötter gaat tijdens haar bevalling gebruikmaken van de techniek ‘hypnobirthing’. Nynke van Riet (38, foto) geeft een cursus in de methode en legt uit hoe het werkt.

| Madelijne Daub

Kim (33) plaatste gisteren deze cursusfoto op Instagram, omdat ze de hypnobirthing-cursus heeft afgerond:

Schermafbeelding 2016-03-09 om 10.34.18

Schermafbeelding 2016-03-09 om 11.07.19

Doutzen deed ’t ook
Kim en haar vriend Jaap Reesema kregen de tip van dj Sunnery James: zijn vriendin Doutzen beviel in 2014 ook met ‘hypnobirthing’.

Wat houdt ‘hypnobirthing’ in?
“De naam klinkt een beetje spooky, omdat het met hypnose te maken heeft”, zegt Nynke van Riet (38). Ze leert de techniek sinds 2013 aan zwangere vrouwen in Lunteren en omgeving. “Maar bevallen met hulp van hypnose is eigenlijk niets meer of minder dan heel diepe ontspanning. Het is niet zo dat je controle verliest, of dat je dingen gaat doen die je niet wil.”

Fysieke reactie
Tijdens de cursus (vijf lessen van 2,5 uur) traint Nynke stellen in ademhalingsoefeningen. “We lezen hypnosescripts voor: in diepe ontspanning worden bepaalde gedachten beter vastgelegd in het onderbewuste. Gedachten leveren namelijk een lichamelijke reactie op. Als je een spin eng vindt, klopt je hart sneller, je ademhaling versnelt, je lijf reageert alert.” Zo werkt het volgens haar ook met bevallen: je zet je schrap, omdat je weet dat het pijn gaat doen. “Dan zit je niet goed in je lijf, maar meer in je hoofd.”

Stresshormonen
Door de ontspannen toestand tijdens ‘hypnobirthing’ zit je volgens Nynke wél ‘heel diep in je lijf’. “Dan komen hormonen als endorfine en oxytocine vrij. Als je gestrest bent, heb je stresshormonen in je lichaam, dan is er minder plek voor die andere hormonen. Maar die heb je hard nodig en je krijgt ze alleen als je heel ontspannen bent. Dus we trainen vrouwen en hun partners om tijdens de bevalling hun mindset te veranderen.”

‘Maak je eigen keus’
Nynke leert aanstaande ouders verder dat ze tijdens de bevalling eigen, weloverwogen keuzes mogen maken. “Stel dat je langer zwanger bent dan veertig weken, dan ben je in onze wereld ‘overtijd’. Maar de baby kan, als jij dat wil, tot 42 weken blijven zitten. Artsen zullen misschien voorstellen om de bevalling in te leiden, maar dat hóéft niet. Ze volgen protocollen en wat ze is geleerd. Maar elke vrouw is anders.” Dus, zegt ze: “Lees je van tevoren in en bereid je voor. Stel vragen.”

Wel pijn, maar niet lijden
Ze heeft zelf vijf kinderen. Van de eerste beviel ze in het ziekenhuis, bij de volgende vier gebruikte ze thuis de hypnobirthing-technieken. “Ik heb wel pijn gehad, maar ik heb niet geleden. Ik kon met de pijn zijn, want pijnbeleving is zo anders als je ontspannen bent. Hypnobirthing is zoals de natuur bevallen bedoeld heeft.”

NIEUWS | INTERVIEW

Bron: LINDAnieuws | Foto: Instagram / Nynke van Riet

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer nieuws

Meest gelezen

Lees dit ook even

Please update your browser