nieuws

Bekend Nederland herinnert oud-premier Ruud - 'Der Macher' - Lubbers

Bekend Nederland herinnert oud-premier Ruud - 'Der Macher' - Lubbers

Voormalig premier Ruud Lubbers is overleden. Dat heeft de Rijksvoorlichtingsdienst bekendgemaakt. Lubbers was 78 jaar oud. Bekend Nederland en politici herdenken zijn premierschap. 

| Merel Boudrie en Pim Prins

Hij stierf in aanwezigheid van zijn vrouw en kinderen, in zijn woonplaats Rotterdam.

Lees ook
Televisieserie over politicus Pim Fortuyn in de maak

Minister

De christendemocraat Lubbers was minister-president van 1982 tot 1994 en leidde drie kabinetten. Voor die tijd was hij onder meer minister van Economische Zaken, lid van de Tweede Kamer en fractievoorzitter van het CDA.

Loopbaan

Na zijn carriėre in de politiek was Lubbers hoogleraar en Hoge Commissaris voor de Vluchtelingen bij de Verenigde Naties. Ook was hij twee keer betrokken bij de vorming van een nieuw kabinet als informateur: in 2006 en 2010. Toch was hij bepaald niet onomstreden. Zijn taalgebruik zorgde voor een nieuw woord: ‘Lubberiaans’, wat staat voor wollig en ontoegankelijk. En zijn politieke carrière eindigde in mineur. Als Hoge Commissaris voor de Vluchtelingen bij de Verenigde Naties moest hij in 2005 afscheid nemen omdat hij zijn handen niet thuis bleek te kunnen houden.

Crisis

Niettemin zal Lubbers vooral herinnerd worden als de man die twaalf jaar premier was en Nederland uit de crisis wist te loodsen, zoals de reacties na zijn overlijden getuigen. Lubbers was van alle politieke markten thuis. Zijn handigheid was ongekend. Voor elk probleem schudde hij makkelijk tien oplossingen uit zijn mouw. ‘Der Macher’ luidde een van zijn bijnamen.

Inmiddels hebben veel mensen op het overlijden van Lubbers gereageerd, waaronder politici:

 

Herdenking

De Tweede Kamer gaat Ruud Lubbers, de langstzittende premier van Nederland, binnenkort herdenken. Dat is na zijn uitvaart volgende week dinsdag. In ieder geval Kamervoorzitter Khadija Arib zal een toespraak houden.

NIEUWS

Bron: ANP | Foto: ANP

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer nieuws

Meest gelezen

Lees dit ook even

Please update your browser