Achter de schermen zijn we druk bezig met onze nieuwe site LINDA.nl. Wil je een voorproefje? Klik dan hier (je kunt altijd terug)

nieuws

Ex-directeur Blijdorp: 'Waarom sluiten we dieren nog op?'

Ex-directeur Blijdorp: 'Waarom sluiten we dieren nog op?'

De vertrekkend directeur van de Rotterdamse dierentuin Blijdorp, Marc Damen, heeft grote twijfels bij het opsluiten van dieren zoals dat gebeurt in dierentuinen. Dat zegt hij in een interview met Vers Beton

| Rutger de Quay

“We vinden het in Nederland normaal dat verkrachters achter de tralies thuishoren, maar wat heeft die giraffe, pelikaan of zebra misdaan dat hij gevangen moet zitten?”, aldus Damen in het interview.

Lees ook: Gorilla grijpt jongen (4) na val in verblijf

“Wat onze ouders normaal vonden, vinden wij nu verschrikkelijk”
Zijn fascinatie rond die kwestie houdt hem ‘tot op de dag van vandaag bezig’. De vraag hoe hij zijn directeurschap bij een dierentuin kan verantwoorden, heeft hij nog steeds niet gevonden. “Het antwoord op die vraag verandert steeds. Wat onze ouders normaal vonden, vinden wij nu verschrikkelijk. Terwijl er voor de olifant niets verandert: als iets nu slecht is voor een olifant, was dat het 20 jaar geleden ook”, zo zegt hij tegen Vers Beton.

Dieren zijn geen vermaak
Damen heeft wel een ‘standaard’. “Voor mij geldt: dieren zijn hier niet ter vermaak. Voor vermaak ga je maar naar de Efteling, lekker in de Python”, zegt hij stellig. Dat is dezelfde reden dat het dierenpark tot voor kort geen merchandise verkocht van de bekendste gorilla van Nederland, Bokito. “In tegenstelling tot wat veel mensen denken, is het een hele lieve, vriendelijke en sociale gorilla. Een echte familieman”, verzekert Damen.

Lees het hele artikel over het vertrek van Marc Damen en zijn visie op de dierentuin anno 2016 op Vers Beton.

NIEUWS

Bron: Vers Beton | Foto: ANP Foto

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer nieuws

Lees dit ook even

Please update your browser