Achter de schermen zijn we druk bezig met onze nieuwe site LINDA.nl. Wil je een voorproefje? Klik dan hier (je kunt altijd terug)

nieuws

Euthanasie bij dementie toch toegestaan, zegt toetsingscommissie

Euthanasie bij dementie toch toegestaan, zegt toetsingscommissie

Artsen mogen, als ze dat zorgvuldig aanpakken, toch euthanasie verlenen aan wilsonbekwame patiënten. Dat blijkt volgens ‘Trouw’ uit een nieuw oordeel van de Regionale Toetsingscommissies Euthanasie. 

| Maaike van de Graaf

Daarbij mogen ze ook een slaapmiddel gebruiken.

Euthanasie bij dementie

De commissie beoordeelde een nieuwe zaak eerder dit jaar. Daarbij verleende een huisarts euthanasie aan een alzheimerpatiënt. Vooraf kreeg de vrouw, die niet meer in staat was om te communiceren, een slaapmiddel toegediend. De euthanasie vond plaats op basis van de wilsverklaring van de vrouw, die ze regelmatig mondeling had bekrachtigd zolang dat nog kon. Ze heeft nooit eenduidig aangeven dat het tijd was voor euthanasie, schrijft de krant, maar voor haar familie en arts was het duidelijk dat ze ondraaglijk leed.

Andere gevallen

In juli dit jaar werd een arts nog berispt voor euthanasie bij een 74-jarige demente vrouw. De vrouw had een euthanasieverklaring, waarin stond dat ze zelf het moment van haar dood wilde bepalen. Toen ze steeds verwarder werd, had ze bedenkingen bij die verklaring. Uiteindelijk voerde haar arts in 2016 de euthanasie uit, zonder dat de vrouw daarover was ingelicht. De Regionale Toetsingscommissies Euthanasie oordeelden toen dat deze arts onzorgvuldig had gehandeld en niet had mogen overgaan tot euthanasie, omdat de verklaring van de vrouw onduidelijk en tegenstrijdig was.

Verhitte discussie

Euthanasie bij dementie­patiënten is al langere tijd het onderwerp van een verhit debat. Volgens de ene groep artsen is, als een patiënt zichtbaar ondraaglijk lijdt, een duidelijk opgeschreven wilsverklaring voldoende. Anderen vinden een bevestiging van de doodswens “in woord of gebaar” nodig.

Lees ook
Deze ‘toekomstig demente’ man wil dat nabestaanden euthanasie voor hem plannen

NIEUWS

Bron: Trouw | Foto: ANP

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer nieuws

Lees dit ook even

Please update your browser