Achter de schermen zijn we druk bezig met onze nieuwe site LINDA.nl. Wil je een voorproefje? Klik dan hier (je kunt altijd terug)

nieuws

Eurocommissaris Frans Timmermans: 'Ook ik ben als kind misbruikt'

Eurocommissaris Frans Timmermans: 'Ook ik ben als kind misbruikt'

Frans Timmermans heeft als kind te maken gehad met seksueel misbruik. Hij is als dertienjarige jongen misbruikt door een Amerikaanse priester.

| Martine Schut

De eurocommissaris zei dat in een interview met de Italiaanse krant La Stampa waar de Duitse krant Die Welt vandaag over schrijft.

Lees ook
‘Uitzending ‘Pauw’ laat zien waarom slachtoffers van seksueel misbruik zwijgen’

Smerigheid
Timmermans wil met zijn verhaal iedereen die is misbruikt aansporen er over te praten. “Ook al is dit heel moeilijk voor vrouwen. Ook ik ben als kind seksueel misbruikt, het is iets dat voor de rest van je leven bij je blijft. Zoiets verschrikkelijks moeten delen kan een enorme last zijn. Daarom kan ik me voorstellen hoe moeilijk het is voor een vrouw die iets soortgelijks heeft meegemaakt. Het is normaal dat nu overal smerigheid ligt, maar het moet worden opgeruimd om uit de huidige situatie te komen.”

Charlie Rouse
Frans Timmermans deed in 2002 al eerder zijn verhaal over seksueel misbruik in NRC Handelsblad. De diplomaat zat vroeger bij de Amerikaanse boyscouts, geleid door Amerikaanse priesters van het in Vaticaanstad gevestigde Pontifical North American College. Charlie Rouse was een jonge priester en leider van de scouts.

Massage
Timmermans: “Charlie kwam me op vrijdag afhalen van school. ’s Avonds overnachtten we in het hotel, op één kamer. We hadden die avond lange gesprekken. Ik herinner me het nog goed. Toen vroeg Charlie opeens of ik zijn schouders wilde masseren. Ik deed dat, waarna hij zei dat ik het niet goed deed. Hij zou me wel eens laten zien wat een massage was. Ik moest me uitkleden en op bed gaan liggen. Het duurde niet lang of Charlie zat met zijn handen in mijn kruis. Een vreemd gevoel maakte zich van mij meester. Ik wilde niet dat het gebeurde, en tegelijk vocht ik tegen de gevoelens die de massage opriepen.”

NIEUWS | BEKEND | #METOO

Bron: Die Welt/NRC Handelsblad

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer nieuws

Lees dit ook even

Please update your browser