Achter de schermen zijn we druk bezig met onze nieuwe site LINDA.nl. Wil je een voorproefje? Klik dan hier (je kunt altijd terug)

nieuws

Eunice Frijde: ‘Ik koos voor het leven uit mijn dromen’

Eunice Frijde: ‘Ik koos voor het leven uit mijn dromen’

Eunice Frijde (36) woonde in een mooi appartement en had een goede baan. Tot ze een jaar geleden midden in de nacht huilend wakker schrok en besloot: ‘Ik ga vanaf nu als nomade door het leven’.

| Malu Pesulima

Want het leven zonder vaste verblijfplaats maakt mij gelukkig, zegt ze tegen LINDAnieuws.

Het ‘hoorde’ zo
Al sinds haar puberteit had Eunice een ‘benauwd’ gevoel: Ik wilde bijvoorbeeld op mijn achttiende nog niet studeren, maar om mijn ouders gelukkig te maken besloot ik toch maar in de schoolboeken te duiken. Zo ‘hoorde’ dat nu eenmaal, dacht ik. Na haar afstuderen begon ze met ondernemen en werken. Niet de juiste keuze, want van deze manier van leven werd Eunice niet gelukkiger. Tot twee keer toe sloeg ze een baan als docent Communicatie af.

Alleen broodnodige spullen
Na de bewuste nacht velen jaren later wist ze eindelijk waar ze wél naar op zoek was. Ze zegde de huur van haar appartement op en nam alleen de broodnodige dingen mee in haar auto: Wat koffers met kleren, twee kratten vol etenswaren, een mandje met toiletspullen, schoenen, een laptop en een aantal Boeddhistische spullen die ik gebruik tijdens het mediteren. Méér dan genoeg, vindt Eunice.

‘Nu ben ik mezelf’
Sindsdien past ze door het hele land (en sinds kort ook in Frankrijk) op huizen of huisdieren van mensen die op vakantie gaan. Haar geld verdient ze door verhalen te schrijven en te spreken bij verschillende bijeenkomsten. Ik voel me op deze manier elke dag rijk: ik kom op zo veel verschillende plekken en beleef alles op een mooie manier. Voorheen was het alsof ik een rol speelde in het verkeerde verhaal. Nu ben ik écht mezelf.

Het leven uit haar dromen
Voor Eunice is dit het leven uit haar dromen, al loopt ze ook tegen minder leuke dingen aan: Voor praktische (overheids)zaken als ziektekosten heb ik een briefadres nodig. Ik kan het adres van mijn oom in Almere gebruiken maar de gemeente gaat daar niet mee akkoord. Zij willen dat ik mij op élk adres waar ik verblijf inschrijf, legt ze uit. Maar soms ben ik ergens maar één dag, of reis ik binnen een week naar diverse plaatsen. Ik ben een rechtszaak begonnen en een petitie gestart, want hun idee is onuitvoerbaar. Over zes weken hoort ze meer.

Positiviteit
Ondanks dat Eunice erg boos is geweest op de gemeente probeert ze haar negatieve emoties altijd om te zetten in iets positiefs: Het heeft geen nut om boos te blijven. Ik ben zo gelukkig en dat gevoel laat ik niet overschaduwen. Of Eunice altijd als nomade wil blijven leven? Dat weet ze niet. Ik doe het zolang het goed voelt. Ik ben nu nog gezond, heb geen kinderen en geen partner. En daarbij, ik wil niet denken aan waar ik volgend jaar ben. Juist dát benauwt me.

NIEUWS | INTERVIEW

Bron: Eunice Frijde | Foto: Kimberly Gomes

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Eunice Eunice

@Desiree Mommers. Bedankt, doe ik. @Barbera Ik bedoel alle praktische zaken. Het verstandigst is gewoonbelastingen te betalen in Nederland en gewoon adequaat geregistreerd te worden in Nederland. Ik ben geen expat, ben veel in Nederland en werk voor Nederlandse bedrijven. Meerdere (digi)nomaden hebben behoefte aan een adequate registratie in Nederland.

Desiree MommersDesiree Mommers

Heerlijk meid, geniet van je leven en leef zoals jij dat wil. Je hebt geen verantwoordelijkheden behalve aan jezelf. Go Go Go Girl. Wees geen ja knikker en doe wat goed voelt xxx

BarberaBarbera

Ik ben wel benieuwd of ze met praktische zaken als ziektekosten, de premie voor de zorgverzekering bedoelt of de zorgtoeslag. Je bent nl. niet verplicht om ergens ingeschreven te staan (met als voordeel dat je dan ook geen NL inkomstenbelasting hoeft te betalen) en volgens mij is het dan ook gewoon mogelijk om je te verzekeren tegen ziektekosten (een soort 'werelddekking'/expatverzekering). Voor de zorgtoeslag zal dit wellicht anders zijn.

Meer nieuws

Lees dit ook even

Please update your browser