Achter de schermen zijn we druk bezig met onze nieuwe site LINDA.nl. Wil je een voorproefje? Klik dan hier (je kunt altijd terug)

nieuws

Ernst-Jan Pfauth weet wat je echt gelukkig maakt. En dat is niet geld of populariteit

Ernst-Jan Pfauth weet wat je echt gelukkig maakt. En dat is niet geld of populariteit

Zoveel mogelijk volgers of een indrukwekkend cv: Ernst-Jan Pfauth (foto) maakt zich er niet meer druk om. De 31-jarige mede-oprichter van ‘De Correspondent’ pleit in zijn ‘Dankboek’ voor een beetje meer dankbaarheid.

| Marloes van Wijnen

Aan LINDAnieuws vertelt Ernst-Jan: “We zijn nu eigenlijk gewoon met een massale uitputtingsslag bezig.”

Lees ook
Bussemaker maakt zich zorgen om oplopende prestatiedruk in het onderwijs

‘Ja’ knikken, ‘nee’ doen
Na het lezen van tig boeken over de prestatiemaatschappij en hoe je gelukkiger kan worden in het leven, besloot Ernst-Jan zijn bevindingen te bundelen in een eigen boek. “Ik las overal dat we dankbaarder moeten worden als we gelukkiger willen zijn. Tijdens het lezen raak je overtuigd, knik je en denk je: ‘Ja, ik ga mijn leven veranderen.’ Maar vervolgens lees je het boek uit, en vergeet je het weer.”

Doe-het-zelf
Daar brengt het nieuwe boek van Ernst-Jan verandering in. Het Dankboek – wat ‘ie naar eigen zeggen dan ook niet heeft geschreven, maar gemaakt – bestaat voor het grootste deel uit dagelijkse invulpagina’s. “Het is nog voor driekwart aan de lezer zelf om het boek in te vullen”, legt Ernst-Jan uit. In dat deel leert de lezer (of eigenlijk: de schrijver) om zich bewust te worden van wat hij of zij heeft door dankbaarder te zijn. Want daar word je volgens tal van wetenschappelijke onderzoeken tevredener, optimistischer en socialer van.

Die invulpagina’s zien er zo uit:

Ernst-Jan Dankboek

Besef
Ernst-Jan kan het weten: hij werd veel gelukkiger toen hij besloot dankbaarder te zijn, zowel zakelijk als privé. “Ik dacht voorheen altijd: wat kan ik aan mezelf verbeteren? Hoe kan ik nóg beter worden, nóg efficiënter en sneller werken?” Door die instelling ging hij niet meer fluitend naar z’n werk. “Ik besefte dat ik een chronisch ongelukkige productiviteitsmachine was, terwijl ik al zoveel heb om dankbaar voor te zijn.”

Voldoening
Zoveel mogelijk volgers op Instagram en een zo indrukwekkend mogelijk cv: Ernst-Jan maakt zich er niet langer druk om. “Daar word je simpelweg niet gelukkig van. Waarom niet? Omdat populariteit en rijkdom geen voldoening geven. Je zal er nooit genoeg van hebben.” Gelukkig zijn begint volgens Ernst-Jan met jezelf, en alles wat je hebt, leuk vinden. “Focus jezelf niet op dat wat je werk teweegbrengt, maar op je werk zélf. Jezelf richten op succes, en dus op de beloning van het harde werken, ontmoedigt alleen maar.”

‘Personal brand’
Ook jezelf constant vergelijken met anderen is volgens Ernst-Jan een slechte eigenschap die in de huidige prestatiemaatschappij bijna onvermijdelijk is. “Werken is tegenwoordig één met je identiteit. Je hebt het gevoel dat je een soort van personal brand moet maken van jezelf, waardoor je jezelf constant gaat vergelijken met anderen.” Waarom je dat vooral niet moet doen: “Je zal altijd verliezen. Er zal altijd wel iemand zijn op wie je jaloers bent.”

Ontsnappen van de prestatiemaatschappij
Maar eh… Als de prestatiemaatschappij de boosdoener is, waarom pakken we die dan niet aan? “Ja”, beaamt Ernst-Jan, “dat is inderdaad het uiteindelijke doel. Dan moeten we alleen wel eerst zelf overtuigd zijn. Pas als het je lukt om te ontsnappen aan de prestatiemaatschappij, kan je de oorzaak  aanpakken. En ook niet onbelangrijk: anderen helpen en inspireren.”

Dankboek van Ernst-Jan Pfauth:

Ernst-Jan Dankboek

NIEUWS | INTERVIEW

Bron: LINDAnieuws | Foto: Frank Ruiter

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer nieuws

Lees dit ook even

Please update your browser