nieuws

'Er moet meer controle komen op hart- en vaatziekten na een zwangerschapsvergiftiging'

'Er moet meer controle komen op hart- en vaatziekten na een zwangerschapsvergiftiging'

Vrouwen die een zwangerschapsvergiftiging hebben opgelopen, moeten op jongere leeftijd getest worden op hart- en vaatziekten om ziektes te voorkomen. 

| Pim Prins

Zij hebben door de vergiftiging vaker slagaderverkalking en dus een grotere kans om op jonge leeftijd al een hartinfarct of beroerte te krijgen.

Lees ook:
Dit is waarom je je levensstijl al moet aanpassen vóórdat je zwanger wordt

‘Veel te laat’
De conclusie dat vrouwen eerder getest moeten worden op hart- en vaatziekten komt uit een onderzoek van UMC Utrecht-arts Gerbrand Zoet. Als vrouwen een zwangerschapsvergiftiging hebben gehad, dan wordt hen aangeraden om op hun vijftigste naar de huisarts te gaan voor controle. Te laat, zegt Zoet: “Bij bijna een derde van de onderzochte vrouwen in de leeftijd tussen 45-55 jaar (30 procent), was er schade te zien aan hart en vaten” tegen achttien procent van de ‘gezonde’ vrouwen.

Hoge bloeddruk
Oorzaak? Een te hoge bloeddruk tijdens een vergiftiging. Dat vrouwen na een zwangerschapsvergiftiging een grotere kans hebben op hartproblemen was al bekend. Maar tot nu toe werd er vanuitgegaan dat deze problemen pas op latere leeftijd spelen. Volgens Zoet is de schade dus al op jongere leeftijd duidelijk zichtbaar en moeten vrouwen die een zwangerschapsvergiftiging hebben gehad dus eerder gecontroleerd worden.

NIEUWS

Bron: ANP | Foto: ANP

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer nieuws

Paella, plaza's en prachtige parken: 10 x dit moet je doen als je in Valencia bent
Advertorial

Paella, plaza's en prachtige parken: 10 x dit moet je doen als je in Valencia bent

Slechts tweeënhalf uur vliegen en je landt op de bakermat van de paella: Valencia. De stad waar 300 dagen per jaar de zon schijnt en waar je dus absoluut een keertje heen moet. 

Meest gelezen

Lees dit ook even

Please update your browser